Άνοιγμα καταστημάτων: "Όχι σε πισωγυρίσματα" λένε οι έμποροι στο enikos.gr – Οι προσδοκίες και τα "αγκάθια" - www.enikos.gr

Pluralism / Apr 01, 2021 - Source: enikos
Viral: Falcons prepared for possibility of facing Desmond Ridder

Άνοιγμα καταστημάτων: "Όχι σε πισωγυρίσματα" λένε οι έμποροι στο enikos.gr – Οι προσδοκίες και τα "αγκάθια"

13:53 13:53

Οικονομία

Της Εύης Κατσώλη

«Επανεκκίνηση» του λιανεμπορίου από τη Δευτέρα 5 Απριλίου και ταυτόχρονα «restart» και στις ελπίδες των εμπόρων να πάρουν μια… ανάσα μέσα στο ασφυκτικό περιβάλλον που βιώνουν τους τελευταίους μήνες εξαιτίας του παρατεταμένου lockdown. «Τώρα είναι ώρα ευθύνης για όλους, ώστε να μην έχουμε πισωγυρίσματα» τονίζουν εκπρόσωποι της αγοράς στο enikos.gr και προσθέτουν ότι «ναι μεν είναι θετική εξέλιξη το άνοιγμα των καταστημάτων, όμως τα προβλήματα είναι ακόμα μπροστά μας και χρειαζόμαστε στήριξη για να μπορέσουμε να προχωρήσουμε και να μην έχουμε πισωγυρίσματα».

Τα καταστήματα θα λειτουργήσουν με την… υποδοχή πελατών κατόπιν ραντεβού, με αριθμητικό περιορισμό ανάλογα με τα τετραγωνικά μέτρα του κάθε χώρου, ενώ για τις αγορές οι καταναλωτές θα πρέπει να αποστέλλουν sms στον νέο πενταψήφιο αριθμό 13032 μία φορά την ημέρα και θα έχουν περιθώριο τριών ωρών. Βέβαια, θα πρέπει να έχουν κλείσει ραντεβού με το κατάστημα προηγουμένως ώστε να λαμβάνουν απάντηση την οποία θα έχουν ως «αποδεικτικό» σε περίπτωση ελέγχων και προκειμένου να μην προκαλείται συνωστισμός στα μαγαζιά.

Οι περισσότεροι καταστηματάρχες θεωρούν ότι αποτελεί ένα θετικό μέτρο στο πλαίσιο της προστασίας της δημόσιας Υγείας, αρκεί να εφαρμοστεί. Αυτό που δεν θέλουν με τίποτα είναι να υπάρξει ένα νέο αρνητικό σενάριο με καινούριο lockdown που θα οδηγούσε, όπως λένε στην καταστροφή τους. Άλλωστε ήδη το λιανεμπόριο έχει δεχτεί τρομερό πλήγμα, καθώς όπως έχει δηλώσει και ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, για κάθε 15 ημέρες που είναι κλειστό το λιανεμπόριο στις κόκκινες περιοχές τα ταμειακά διαθέσιμα μειώνονται κατά 1 με 1,5 δισ. ευρώ. Σύμφωνα με στοιχεία της αγοράς έχει χαθεί ένας δυσθεώρητος τζίρος πάνω από 7,5 δισ. ευρώ το τελευταίο 12μηνο και έχουν μπει και πολλά λουκέτα σε επιχειρήσεις.

Ζητούμενο είναι από εδώ και στο εξής, όπως επισημαίνουν οι ίδιοι, να καταστούν βιώσιμες οι εμπορικές επιχειρήσεις και να στηριχθούν στο κρίσιμο πρώτο διάστημα της επαναλειτουργίας τους, καθώς ήδη χάθηκε ολόκληρη η χειμερινή σεζόν, τα χρέη έχουν συσσωρευθεί, εμπορεύματα παραμένουν απούλητα και μάλιστα πολλά εξ αυτών παραμένουν ανεξόφλητα σε προμηθευτές κ.α. Βασικό αίτημα της αγοράς είναι η ρευστότητα προκειμένου να μπορέσουν όχι μόνο να επιβιώσουν αλλά και να αντεπεξέλθουν στο σύνολο των υποχρεώσεών τους και να στηρίξουν τις θέσεις εργασίας, τους εργαζομένους και τις οικογένειές τους.

Σταύρος Καφούνης (Εμπορικός Σύλλογος Αθηνών)

«Θετικό το άνοιγμα- Ώρα ευθύνης για όλους»

«Είναι ιδιαίτερα θετικό το ότι ανοίγει το λιανεμπόριο. Τώρα είναι η ώρα ευθύνης για όλους έτσι ώστε να μην βρεθούμε μπροστά σε νέες δυσάρεστες εκπλήξεις με πισωγυρίσματα και νέα lockdown, αλλά και προκειμένου ο κλάδος μας να αποτελέσει πρότυπο ώστε να υπάρξει επέκταση του ανοίγματος και σε άλλες δραστηριότητες της οικονομίας. Ο νέος τρόπος λειτουργίας και μέσω του 13032 είναι ένας τρόπος ο οποίος θα διασφαλίσει την προστασία της δημόσιας Υγείας» τόνισε ο κ. Καφούνης ενώ σχετικά με το τι ζητεί η αγορά από εδώ και στο εξής απάντησε ότι «ζητάμε ρευστότητα προκειμένου να μπορέσουν οι επιχειρηματίες να προχωρήσουν στην προμήθεια εμπορευμάτων, ενώ έχουμε αιτηθεί ώστε στην Επιστρεπτέα Προκαταβολή 7 να συνυπολογιστεί ο «παράγοντας» αδιάθετο εμπόρευμα προκειμένου να ενισχυθεί το λιανεμπόριο». Ο ίδιος σημείωσε επίσης, στο enikos.gr ότι «τα μέτρα στήριξης ισχύουν και τον Απρίλιο».

Γιώργος Καββαθάς (ΓΣΕΒΕΕ)

«Ανάσα η επαναλειτουργία των καταστημάτων»

Μιλώντας στο enikos.gr ο Γιώργος Καββαθάς χαρακτήρισε «θετική» την απόφαση της κυβέρνησης για επαναλειτουργία των καταστημάτων καθώς όπως υποστηρίζει «το φωνάζαμε από τον Δεκέμβριο ότι πρέπει να γίνει καθώς δεν «κατηγορείται» ο κλάδος για συμμετοχή στη διασπορά του κορονοϊού ή δεν «έχει ενοχοποιηθεί για συρροές κρουσμάτων». Η επαναλειτουργία, σύμφωνα με τον ίδιο, θα αποτελέσει ανάσα καθώς έχει χαθεί τζίρος 7,5 δισ. ευρώ από τον κλάδο», ενώ συμπλήρωσε ότι πρέπει η κυβέρνηση να «σκύψει» πάνω από συγκεκριμένα θέματα και προβλήματα της αγοράς, όπως το θέμα των επιταγών ή της επαγγελματικής στέγης. Όπως είπε ο κ. Καββαθάς, «χρειάζεται στήριξη σε επίπεδο ασφαλιστικών εισφορών, καθώς είναι προτιμότερο να επιδοτούνται θέσεις εργασίας, από ότι η ανεργία» ενώ επεσήμανε ότι «μια επιχείρηση είναι βιώσιμη όταν λειτουργεί και δεν μπορεί να χρηματοδοτείται μονίμως. Δεν θέλουμε ελεημοσύνη, θέλουμε να παράγουμε και να δουλεύουμε».

Βασίλης Κορκίδης (ΕΒΕΠ και ΠΕΣ Αττικής)

«Κάθε αρχή και δύσκολη»

«Σωστά η κυβέρνηση για την επιβίωση του λιανεμπορίου και μετά τη σχετική εισήγηση της αρμόδιας επιτροπής, αποφάσισε το άνοιγμα και μάλιστα με τις δύο επιλογές ξεκλειδώματος “click”. Ο εμπορικός κόσμος απέδειξε σε όλες τις περιπτώσεις που επιβλήθηκαν αυστηρά μέτρα ότι ακολούθησε με θρησκευτική ευλάβεια τα μέτρα. Ελπίζουμε να μην υπάρξει πισωγύρισμα γιατί ο εμπορικός κόσμος της χώρας έχει δοκιμάσει τις αντοχές του απέναντι σε μία απρόβλεπτη κατάσταση που επέφερε η πανδημία. Είναι “ώρα ευθύνης” ώστε από την παρούσα γραμμή επανεκκίνησης να φτάσουμε όλοι στη γραμμή τερματισμού της πανδημίας. Τώρα λοιπόν είναι η ώρα διαχείρισης της επανεκκίνησης, ώστε όποια επιχείρηση ανοίξει να μην ξανακλείσει, αλλά και να αντιμετωπίσει μια κανονικότητα, διαφορετική από αυτή που βιώναμε προ πανδημίας. Είναι στο χέρι όλων να σεβαστούμε τις υποδείξεις των ειδικών για να αποφευχθούν τα χειρότερα, όχι μόνο για την υγεία των πολιτών αλλά και για την οικονομία της χώρας. Οι εβδομαδιαίες απώλειες από το κλειστό λιανεμπόριο κυμαίνονται από 250-350 εκατ. ευρώ και το δημοσιονομικό κόστος μιας κλειστής αγοράς ανέρχεται σε 725-750 εκατ. ευρώ. Το άνοιγμα του λιανεμπορίου δεν μπορεί να αναπληρώσει ούτε άμεσα, ούτε γρήγορα απώλειες 10 δισ. ευρώ του τελευταίου δωδεκαμήνου. Αυτό που μπορεί να κάνει όμως είναι να σταματήσει την αιμορραγία και να κυνηγήσει το 1,5 δις. ευρώ του μέσου τζίρου των τελευταίων ετών της πασχαλινής αγοράς. Ένα άλλο μείζον θέμα είναι το πως οι ΜμΕ θα ξεκινήσουν τη δουλειά με μηδέν ή ελάχιστα διαθέσιμα. Σίγουρα έχουν ανάγκη από «ζεστό χρήμα» για να αγοράσουν εμπόρευμα για τα ράφια τους και να καλύψουν κάποια πρώτα έξοδα για να πάρει μπροστά η δραστηριότητα τους».

Θεόδωρος Καπράλος (Εμπορικός Σύλλογος Πειραιά)

«Είχαμε… ξεχάσει πώς ξεκλειδώνουν οι πόρτες των μαγαζιών»

«Είχαμε ξεχάσει πώς ξεκλειδώνουν οι πόρτες των καταστημάτων μας» τονίζει στο enikos.gr o πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Πειραιά, Θεόδωρος Καπράλος και συνεχίζει: «έχουμε χάσει τη χειμερινή σεζόν και θα ήταν αρνητικό να χαθεί και η πασχαλινή περίοδος. Βέβαια διατηρούμε κάποιες επιφυλάξεις ώστε να μην γίνουν βήματα προς τα πίσω είτε με το να επιστρέψουμε στη μέθοδο του click away- καθώς αυτό το μοντέλο δεν συνιστά άνοιγμα- ή με το να κλείσουν ξανά όλα. Θέλουμε να εφαρμοστούν όλα τα μέτρα και δεν εννοώ μόνο εκείνα που έχουν να κάνουν με μάσκες και αποστάσεις κλπ, αλλά ακόμη και αν χρειαστεί να γίνουν τεστ, η αγορά θα το κάνει. Πρέπει να μπούμε σταδιακά σε μια κανονικότητα και να μάθουμε να… συμβιώνουμε με τον κορονοϊό προστατεύοντας τόσο τη δημόσια Υγεία και ταυτόχρονα και την οικονομία. Το μοντέλο «πονάει χέρι, κόβει χέρι» δεν λειτούργησε όπως αποδείχθηκε». Σύμφωνα με τον ίδιο, «πρέπει να υπάρχει ένα πρόγραμμα χρηματοδότησης του λιανεμπορίου στοχευμένο, αντίστοιχο με εκείνο που ετοιμάζεται για την εστίαση και τον τουρισμό. Επίσης, η Επιστρεπτέα Προκαταβολή 7 πρέπει να είναι στοχευμένη προς το λιανεμπόριο και τα ποσά, όποια κι αν είναι αυτά, να μην δοθούν τέλη Απριλίου καθώς με το άνοιγμα των επιχειρήσεων «τρέχουν» ήδη έξοδα. Τέλος πρέπει να στηριχθούν οι επιχειρήσεις το πρώτο κρίσιμο διάστημα επαναλειτουργίας και στο θέμα των ενοικίων. Έγινε για τον Απρίλιο, αλλά πρέπει να ληφθεί μέριμνα και για τους επόμενους μήνες. Ζητάμε ακόμη να διευθετηθεί το θέμα των επιταγών και των φορολογικών υποχρεώσεων».

Παντελής Φιλιππίδης (Εμπορικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης)

«Τα προβλήματα θα τα βρούμε μπροστά μας»

«Είναι θετικό το γεγονός ότι ανοίγουν τα καταστήματα, όμως τα προβλήματα θα τα βρούμε μπροστά μας. Ζητούμενο αποτελεί το πώς θα ανοίξει στην πράξη η αγορά, πώς θα αγοράσουν εμπόρευμα οι επιχειρηματίες, πώς θα διευθετηθούν οι οικονομικές υποχρεώσεις που… έρχονται από το παρελθόν, από τους προηγούμενους μήνες. Προς το παρόν έχουμε ακούσει μόνο για την επαναλειτουργία των επιχειρήσεων, αλλά όχι για κάποιες ελαφρύνσεις» υποστήριξε στο enikos.gr ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, Παντελής Φιλιππίδης και πρόσθεσε μιλώντας και για την κατάσταση που επικρατεί στην πόλη του όσον αφορά στον κλάδο του λιανεμπορίου: «ας μην κοροϊδευόμαστε. Η κατάσταση είναι τραγική, όπως και σε ολόκληρη την Ελλάδα. Είναι μεγάλο το χρονικό διάστημα που έμειναν κλειστά τα μαγαζιά, με τις απώλειες του τζίρου να είναι τεράστιες δεδομένου ότι το 2020 ήταν «το απόλυτο μηδέν» σε σύγκριση με τα στοιχεία του 2019».

Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο >>

Ακολούθησε το pluralism.gr στο Instagram για αποκλειστικό περιεχόμενο!