"Ο Ολυμπιακός έλεγχε τη διαιτησία" - Zougla

Pluralism / Φεβ 03, 2020 - Πηγή: zougla

"Ο Ολυμπιακός έλεγχε τη διαιτησία"

Πρώτη καταχώρηση: Δευτέρα, 3 Φεβρουαρίου 2020, 14:40

Ρεπορτάζ: Βασίλης Τζήμτσος 

Με την κατάθεση του ισχυρού άνδρα της ΑΕΚ Δημήτρη Μελισσανίδη συνεχίστηκε σήμερα, Δευτέρα, στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Αθηνών η δίκη για τους στημένους αγώνες.

«Στο ποδόσφαιρο πάντα υπήρχε εύνοια από τη διαιτησία και τις αρχές, αλλά από το 2010 και μετά τα πράγματα είχαν πάρει τέτοια τροπή που δεν μπορούσε να ελέγξει κανείς. Μόνο μια ομάδα είχε εύνοια, ήταν ο Ολυμπιακός. Είναι η εποχή που ήταν στην ΕΠΟ ο κ. Σαρρής (σ.σ πρόεδρος της ΕΠΟ τη διετία 2012-2014) και οι συνεργάτες του».

«Υπήρχε ένα μπλοκ στην ΕΠΟ που εξυπηρετούσε τα συμφέροντα μιας ομάδας. Έλεγχε τους δύο βασικούς πυλώνες. Τη διαιτησία και τα δικαιοδοτικά όργανα. Είχε ομάδα μέσα στην ΕΠΟ υπό την ηγεσία του κ. Σαρρή» ανέφερε ο μάρτυρας, ο οποίος διευκρίνισε ότι τις γνώσεις τις έχει από την ενασχόληση με το ποδόσφαιρο εδώ και 40 χρόνια. Όμως, όπως είπε, την ΑΕΚ διευθύνει από το 2013 και πως είναι αντιπρόεδρος της θυγατρικής εταιρείας της ομάδας που έχει αναλάβει την ανέγερση του γηπέδου της.

Και συμπλήρωσε ο μάρτυρας:

«Εκείνη την εποχή ο Ολυμπιακός έλεγχε τους δύο πυλώνες, τη διαιτησία και τα δικαιοδοτικά όργανα. Όταν έρχεται πόρισμα του κυρίου Κορέα και η ΕΠΟ δεν έκανε τίποτα, τα λέει όλα. Ένα τσουβάλι κασέτες και δεν έκανε τίποτα. Τι άλλο να πω εγώ…».

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στον τότε αρχιδιαιτητή Ζωγράφο, ο οποίος είχε τραυματιστεί και μάλιστα είχε κατηγορηθεί ο μάρτυρας.

«Δεν ήταν τίποτα. Άνεργος, ταξιτζής ήταν νομίζω, τίποτα». 

«Όταν ήταν αρχιδιαιτητής, κάποιοι τον χτύπησαν και βρέθηκε στο νοσοκομείο. Μόλις σταμάτησε τον χρησιμοποίησαν και τον έκαναν πρόεδρο της ΚΕΔ. Έγινε πρόεδρος επί Σαρρή ο Ζωγράφος όχι επί Πιλάβιου. Την ημέρα που έγινε το ατύχημα δεν ειδοποίησε ούτε την αστυνομία, ούτε την εισαγγελία, αλλά μόνο τον πρόεδρο του Ολυμπιακού και τον Σαρρή και αυτοί οι δύο ήταν που πήγαν στο νοσοκομείο. Αυτό για μένα λέει πολλά».

Πρόεδρος: Γιατί αναφέρεστε στον Ζωγράφο;

Μελισσανίδης: Γιατί αυτός έκανε τα πάντα. Ήταν ο αρχιμάγειρας. Αυτός τα διοργάνωνε όλα. Έβλεπα τις διαιτησίες. Ποιον διαιτητή έβαζε. Δεν είμαι χθεσινός στον χώρο. 40 χρόνια είμαι στο Ποδόσφαιρο. Μπορώ να καταλάβω τι συνέβαινε. Τον Νοέμβριο μήνα έβγαινε ο πρωταθλητής. Τι ψάχνουμε, το κόκκινο φασόλι;

«Δεν ξέρω για τους πίνακες. Ζούσα και ζω το ποδόσφαιρο. Καταλαβαίνω τι γινόταν. Αυτό σας καταθέτω. Ο κάθε διαιτητής πάει με τον ισχυρό. Δεν το ξέρετε; Πάντα γίνεται αυτό. Δεν αλλάζει τίποτα» ανέφερε σε άλλο σημείο της κατάθεσής του.

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στον αγώνα Ολυμπιακός-Βέροια, που έληξε 3-0 και στον οποίο ο ίδιος κατέθεσε στον ανακριτή για τα όσα του είχαν πει ο τότε προπονητής της Βέροιας και ο τότε ποδοσφαιριστής της Βέροιας και μετέπειτα της ΑΕΚ Γεωργέας.

Ανέφερε σχετικά:

«Ένας ποδοσφαιριστής, ο Γεωργέας. Έπαιζε στην ΑΕΚ και μετά πήγε στη Βέροια. Ένας αθλητής με ήθος και αρχές. Μόλις ξαναγύρισε στην ΑΕΚ, τον είδα και μου είπε για τον αγώνα της Βέροιας με τον Ολυμπιακό: "Πρόεδρε, ντρέπομαι που είμαι ποδοσφαιριστής. Μπήκαν στα αποδυτήρια και μας είπαν να κάτσουμε να χάσουμε και είπα στον προπονητή να με βγάλει έξω". Μου τα είπε και ο Καλαϊτζίδης. Όλη η Ελλάδα τα ξέρει, υπάρχει ένα τσουβάλι της ΕΥΠ».

Επίσης ο μάρτυρας κατέθεσε ότι για τον ίδιο αγώνα τού είχε μιλήσει και ο τότε προπονητής της Βέροιας Καλαϊτζίδης. Ανέφερε σχετικά: «Ο Καλαϊτζίδης μού είπε ότι "Φοβάμαι, με απειλούν". Σε εκείνο το παιχνίδι έγινε αυτό, στο ημίχρονο βγήκα έξω, μπήκαν αυτοί και τελικά έγινε αυτό που είπαν, έκατσαν και έχασαν. Δεν τα έβγαλα από το κεφάλι μου, ο Καλαϊτζίδης μού τα είπε. Δεν μου είπε ποιος τον απείλησε, του είπα να πάει να τα πει στη δικαιοσύνη. Τον έπαιρνε τηλέφωνο ο πρόεδρος της Βέροιας, εκείνος με το σούπερ μάρκετ. Ο Καλαϊτζίδης αντέδρασε, δεν του έκανε το χατίρι, βγήκε έξω. Ο Αρβανιτίδης ήταν. Του είπα ότι αν σε απειλήσουν ξανά να μου το πεις και θα κοιτάξω να σε προστατέψω. {...} Μέσω κοινού φίλου και λόγω κοινής καταγωγής είχα γνωριστεί μαζί του. Από τη πρώτη στιγμή τού είπα να πάει σε αστυνομία και εισαγγελέα».

Επεισόδιο με την πρόεδρο του δικαστηρίου

Επεισόδιο σημειώθηκε ανάμεσα στην πρόεδρο του δικαστηρίου με τις επίμονες ερωτήσεις της, για να πάρει την απάντηση του μάρτυρα:

«Λέω τη γνώμη μου… Οι ερωτήσεις σας, δεν με αφήνετε να πω αυτό που θέλω. Ποιον σκρινάρετε».

«Ήταν όλα μιλημένα»

Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο >>

Ακολούθησε το pluralism.gr στο Instagram για αποκλειστικό περιεχόμενο!