Ρότα προς το Καστελόριζο ακολουθεί το Oruc Reis - Zougla
Ρότα προς το Καστελόριζο ακολουθεί το Oruc Reis
Πρώτη καταχώρηση: Τετάρτη, 21 Οκτωβρίου 2020, 11:27
Στις 10:57 το πρωί της Τετάρτης 21 Οκτωβρίου, το τουρκικό ερευνητικό σκάφος Oruc Reis, συνοδευόμενο από δύο πολιτικά μικρότερα σκάφη, το Τζένγκις Χαν και το Αταμάν, πλαισιωμένο δε από πέντε τουρκικά πολεμικά πλοία, βρισκόταν 74,3 μίλια νοτιοδυτικά του Καστελόριζου, 41 μίλια νοτιοανατολικά της Ρόδου, 55,3 μίλια νοτιοανατολικά της Καρπάθου και 100 μίλια ανατολικά της Κρήτης.
Δείτε το στίγμα του Oruc Reis στις 10:57 το πρωί
Το ερευνητικό σκάφος καθώς και η συνοδεία του παρακολουθούνται στενά από ισχυρή δύναμη του ελληνικού πολεμικού ναυτικού, η οποία αποτελείται από δύο φρεγάτες και τρεις πυραυλακάτους σε σχηματισμό μάχης και από άγνωστο αριθμό υποβρυχίων, τα οποία ωστόσο έχουν αναπτύξει ιδιαίτερη δραστηριότητα στην περιοχή αποκαλύπτοντας το ένα μετά το άλλο τουρκικά υποβρύχια που έχουν λάβει θέσεις ανατολικά-νοτιοανατολικά της Κρήτης και νότια-νοτιοδυτικά της Ρόδου. Ανάμεσα από τα ελληνικά πολεμικά πλοία πλέουν και μικρότερα σκάφη ανορθόδοξου πολέμου.
Από την απέναντι πλευρά ακολουθούν το Oruc Reis τουλάχιστον μία τουρκική φρεγάτα και τέσσερις κορβέτες, οι οποίες δεν διαθέτουν σοβαρή δύναμη πυρός. Ωστόσο στην ευρύτερη περιοχή φαίνεται να πλέουν και άλλα πολεμικά σκάφη επιφανείας της Τουρκίας. Σύμφωνα με νεότερες πληροφορίες, εκτελούν πτήσεις τουρκικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη τα οποία, ορισμένα εξ αυτών, έχουν δυνατότητα προσβολής στόχου. Τις τελευταίες ώρες -τουλάχιστον σε επίσημο επίπεδο- δεν έχει αναφερθεί ιδιαίτερη δραστηριότητα μαχητικών αεροσκαφών πάνω από την επίμαχη περιοχή.
Δείτε που βρίσκεται τώρα το Oruc Reis
Αν και εφόσον το Oruc Reis με τα σκάφη που το συνοδεύουν περάσουν αργά το απόγευμα το όριο των 12 ναυτικών μιλίων από τις ακτές του συμπλέγματος της Μεγίστης (Καστελόριζο, Ρω, Στρογγύλη), τότε θα είναι η δεύτερη φορά μέσα σε 24 ώρες που θα έχει συμβεί κάτι τέτοιο. Κόκκινη γραμμή για την Ελλάδα είναι βεβαίως τα 6 μίλια, τα οποία καθορίζουν τα ισχύοντα όρια χωρικών υδάτων. Τα 12 μίλια αποτελούν θεωρητικό δικαίωμα κάθε χώρας επέκτασης των χωρικών της υδάτων σύμφωνα με το Δίκαιο της Θάλασσας.
Νεότερη ανάρτηση στην ηλεκτρονική έκδοση της εφημερίδας Yeni Safak, η οποία επί της ουσίας είναι πολιτικό όργανο του κυβερνώντος κόμματος και απηχεί τις προθέσεις της προεδρίας της τουρκικής δημοκρατίας, αναφέρει ότι αναμένεται εντός των επομένων 24ωρων να επεκταθεί χρονικά η ισχύς της παρούσης NAVTEX που αφορά στην αποστολή του Oruc Reis. Η επέκταση αυτή θα αφορά την επιμήκυνση του χρονικού διαστήματος διεξαγωγής ερευνών στην επίμαχη περιοχή, η οποία ωστόσο επεκτείνεται και αυτή νότια-νοτιοανατολικά της Κρήτης. Αν αυτές οι πληροφορίες ευσταθούν, τότε είναι προφανές πως η συγκεκριμένη περίοδος αναμέτρησης στο νότιο Αιγαίο–ανατολική Μεσόγειο θα διαρκέσει για μεγάλο χρονικό διάστημα με αυξομειώσεις στην έντασή της. Εκκρεμεί η απειλή που εκστομίστηκε από τον ίδιο τον υπουργό Ενέργειας της Τουρκίας πως, εάν και εφόσον εντοπιστούν από τις έρευνες πιθανά κοιτάσματα φυσικού αερίου, τότε θα αποσταλεί στην επίμαχη περιοχή νότια-νοτιοδυτικά του Καστελόριζου και νότια-νοτιοανατολικά της Κρήτης και τουρκικό γεωτρύπανο.
Θεωρητικά και πρακτικά είναι αδύνατο υπό τις παρούσες συνθήκες και υπό τον ισχύοντα σχηματισμό του τουρκικού στόλου γύρω από το Oruc Reis να εξελίσσονται σεισμολογικές και άλλου τύπου έρευνες στον βυθό της θάλασσας στην επίμαχη περιοχή. Άρα η απειλή περί αποστολής γεωτρύπανου αποτελεί τακτικό στόχο και στρατηγική επιλογή κλιμάκωσης εκ μέρους του τουρκικού επιτελείου και δεν ακολουθεί βεβαίως κάποια ευρήματα από τις υποτιθέμενες έρευνες του Oruc Reis. Ως γνωστόν το ελληνικό γενικό επιτελείο ενόπλων δυνάμεων έχει καταστήσει σαφές πως η παρουσία γεωτρύπανου επί της ελληνικής υφαλοκρηπίδας το οποίο θα λειτουργεί εκτελώντας γεωτρήσεις θα παραβιάζει την απόλυτη κόκκινη γραμμή της ελληνικής πλευράς και άρα θα καταστεί άμεσος στόχος.