Μπάουμαν: « Ο καπιταλισμός είναι σαν το φίδι, που καταβροχθίζει την ουρά του »

Pluralism / Νοε 22, 2017
Viral: Οι εφημερίδες της ημέρας 16-04-2024

Ο Zίγκουντ Μπάουμαν  είναι ένας από τους  σημαντικότερους  κοινωνιολόγους  της Ευρώπης με περίπου 60 βιβλία, αλλά και εκατοντάδες άρθρα στο ενεργητικό του.

Πιο συγκεκριμένα ο  Ζίγκμουντ Μπάουμαν  γεννήθηκε στο Πόζναν της Πολωνίας στις 19 Νοεμβρίου 1925 και πέθανε 9 Ιανουαρίου 2017. Σε ηλικία 18 ετών κατετάγη στον Ελεύθερο Πολωνικό Στρατό και πολέμησε ενάντια στη ναζιστική κατοχή και βραβεύτηκε με τον Στρατιωτικό Σταυρό Ανδρείας.  Σπούδασε κοινωνιολογία και φιλοσοφία στο Πανεπιστήμιο της Βαρσοβίας και το 1954 ανέλαβε διδακτική θέση στο εν λόγω πανεπιστήμιο, όπου παρέμεινε μέχρι  το 1968. Από το 1960 επηρεάστηκε βαθύτατα από τον Μάρξ και ξεκίνησε  την κριτική του στο τότε κυβερνών κόμμα. Το 1968 παραιτείται  από μέλος του κυβερνώντος κόμματος και χάνει την έδρα του στο πανεπιστήμιο της Βαρσοβίας, στη συνέχεια απελάθηκε από τη χώρα και κατευθύνθηκε στο πανεπιστήμιο Τελ Αβίβ στο Ισραήλ, ωστόσο η Αγγλία και το πανεπιστήμιο του Λιντς γίνεται η νέα του μόνιμη βάση. Συγκεκριμένα, δίδαξε εκεί από το 1971 μέχρι το 1990, οπότε και συνταξιοδοτήθηκε. Να σημειώσουμε, πως υπήρξε ομότιμος  καθηγητής του πανεπιστημίου του Λιτς,αλλά και της Βαρσοβίας.

 Το 1990 του απονεμήθηκε το European Amalfi prize for Sociology and Social Sciences, καθώς και το βραβείο Adorno, το 1998 (Theodor W. Adorno Award of the city of Frankfurt).

Αποτέλεσμα εικόνας για bauman books

Θα μπορούσαμε να πούμε, πως έπειτα από την συνταξιοδότηση του  ξεκινά μία νέα περίοδος για τον Μπάουμαν, αφού εκδίδει  κατά μέσο όρο 2 βιβλία κάθε χρόνο.

Ασχολείται εκτενώς με τα ανθρώπινα συναισθήματα, την αγάπη , τον φόβο και όχι με τα ορθολογικά επιτεύγματα στο πλαίσιο της Μετα-Νεωτερικότητας. Η χρήση τους « εμείς » αποδίδει και τη δική του συμμετοχή και ανάμειξη στο τι συμβαίνει, αποποιώντας την έννοια του απλού κριτή.

Αποτέλεσμα εικόνας για μπαουμαν

Ο Μπάουμαν πίστευε ότι η κοινωνιολογία είναι υπόθεση ηθική:

«Το να σκεφτόμαστε κοινωνιολογικά σημαίνει ότι καταλαβαίνουμε περισσότερο τους ανθρώπους γύρω μας, κατανοούμε τις ελπίδες τους και τις επιθυμίες τους, τις ανησυχίες και τα προβλήματά τους».

Ο Μπάουμαν είχε αναφέρει ότι ένας από τους λόγους της εκλογής του Μπιλ Κλίντον στη προεδρεία των ΗΠΑ ήταν σύμφωνα με συγκεκριμένους αναλυτές το γεγονός ότι επέτρεψε την ευρέως δημοσιοποιημένη εκτέλεση στην ηλεκτρική καρέκλα ενός διανοητικά καθυστερημένου ανθρώπου του Ricky Ray Rector όταν ήταν κυβερνήτης στο Αρκάνσας.

 « Ο καπιταλισμός είναι σαν το φίδι, που καταβροχθίζει την ουρά του »

Αποτέλεσμα εικόνας για bauman books

Στην αρχή το φαγητό είναι άφθονο, αλλά σύντομα γίνεται όλο και πιο δύσκολο να το καταπιεί και ύστερα από λίγο δεν υπάρχει άλλο φαγητό για φάγωμα, αλλά και κανείς δεν υπάρχει για να το φάει» είχε δηλώσει ο ίδιος σε συνέντευξη του.

Ο Μπάουμαν είναι ένας από τους σπουδαιότερους στοχαστές της Ευρώπης με λόγο γοητευτικά ποιητικό, διδάσκεται παγκοσμίως στα πανεπιστήμια, καθώς θεωρείται σταθμός στην πορεία της κοινωνιολογίας.

Σχετική εικόνα

Ακολούθησε το pluralism.gr στο Instagram για αποκλειστικό περιεχόμενο!