Κορονοϊός: Στην "εντατική" η εστίαση μετά τα νέα μέτρα - Τι λένε εκπρόσωποι του κλάδου στο enikos.gr - www.enikos.gr

Pluralism / Οκτ 13, 2020 - Πηγή: enikos

Κορονοϊός: Στην "εντατική" η εστίαση μετά τα νέα μέτρα - Τι λένε εκπρόσωποι του κλάδου στο enikos.gr

08:40 08:40

Οικονομία

Της Εύης Κατσώλη

Σε ισχύ τέθηκαν από τη Δευτέρα τα νέα μέτρα που αφορούν στην εστίαση , έτσι όπως διαμορφώθηκαν βάσει της επιδημιολογικής εικόνας ανά περιοχή και τα οποία προβλέπονται στον χάρτη υγειονομικής ασφάλειας και προστασίας που ενεργοποιήθηκε την Παρασκευή. Εκτός από τα μέτρα που ήδη ίσχυαν (και συνεχίζουν να ισχύουν) και αφορούν στην υποχρεωτική χρήση μάσκας από τους εργαζομένους, την τήρηση των αποστάσεων ανάμεσα στα τραπέζια κ.α. πλέον το ωράριο λειτουργίας, οι πληρότητες και ο μέγιστος αριθμός ατόμων ανά τραπέζι, διαφοροποιούνται ανά περιοχή προκειμένου να αποτραπεί η περαιτέρω διασπορά του κορονοϊού.

Ωστόσο, διαμαρτυρίες και αντιδράσεις έχει προκαλέσει σε πολλές επιχειρήσεις και επαγγελματίες του κλάδου το μέτρο περιορισμού του ωραρίου σε περιοχές που έως τώρα βρίσκονταν στην «πράσινη ζώνη». Σε αυτές τις περιοχές που βρίσκονται στο χαμηλότερο επίπεδο επικινδυνότητας, εστιατόρια και μπαρ είχαν ελεύθερο ωράριο, ενώ πλέον μετά τις αλλαγές και τις τροποποιήσεις θα κατεβάζουν και αυτά ρολά στη 1 το βράδυ. Όπως υποστηρίζουν οι συγκεκριμένοι, κάτι τέτοιο θα προκαλέσει ακόμη μεγαλύτερα προβλήματα σε έναν ήδη χειμαζόμενο κλάδο, ο οποίος με αυτόν τον τρόπο μπαίνει σε ένα «ημι – lockdown», όπως ισχυρίζονται. Άλλοι πάλι εστιάτορες παρατηρούν ότι η περαιτέρω μείωση της πληρότητας και του αριθμού των ατόμων ανά τραπέζι (στους τέσσερις) στις περιοχές που βρίσκονται στις ζώνες υψηλού κινδύνου θα πλήξει ακόμη περισσότερο τους μικρούς του κλάδου.

Όλοι προβλέπουν πάντως ότι έρχεται ένας δύσκολος χειμώνας με πολλές επιχειρήσεις να προσπαθούν να αντεπεξέλθουν οικονομικά, να διατηρήσουν τους εργαζομένους τους και εν τέλει να επιβιώσουν.

Γ. Καββαθάς: Νέα προβλήματα για τον ήδη χειμαζόμενο κλάδο

Μιλώντας στο enikos.gr, ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ και της ΠΟΕΣΕ (Πανελλήνια Ομοσπονδία Εστιατορικών & Συναφών Επαγγελμάτων), Γιώργος Καββαθάς τόνισε ότι «για πρώτη φορά τίθεται περιορισμός ωραρίου ανεξαρτήτως επιπέδου επικινδυνότητας, δηλ. ακόμη κι εκεί που υπάρχει επίπεδο ετοιμότητας ή απλή επιτήρηση. Υπάρχουν 15-20 νομοί με περιοχές που ήταν στην πράσινη ζώνη, με ήπιο αριθμό κρουσμάτων κορονοϊού όπου οι επιχειρήσεις εστίασης λειτουργούσαν με ελεύθερο ωράριο και τηρώντας όλα τα υγειονομικά πρωτόκολλα και τώρα θα κλείνουν στη 1 το βράδυ. Στην ουσία πρόκειται για περιορισμό του ωραρίου τους. Ο κλάδος μπαίνει σε νέα προβλήματα. Και όλα αυτά όταν το β’ τρίμηνο ο κλάδος της εστίασης έχει υποστεί μια πτώση τζίρου της τάξεως του 60%, ενώ σε επιμέρους κλάδους, όπως τα κτήματα, οι χώροι δεξιώσεων και άλλων εκδηλώσεων υπάρχει καθίζηση με πτώση πάνω από 90% αφού στην ουσία δεν λειτουργούν». Σύμφωνα με τον κ. Καββαθά, «χρειάζονται μέτρα στήριξης. Όπως το να επανέλθει το -40% στα ενοίκια υποχρεωτικά και όχι εθελοντικά αφού οι επιχειρήσεις εστίασης είναι συνδεδεμένες με το ακίνητο στο οποίο έχουν επενδύσει. Επίσης χρειάζεται 100% επιδότηση του μη μισθολογικού κόστους, που έγινε σε ξενοδοχεία και άλλες τουριστικές επιχειρήσεις αλλά δεν επεκτάθηκε στην εστίαση, ενώ απαιτούνται και χρηματοδοτικά εργαλεία».

Γ. Δαβερώνης: Αναμένεται δύσκολος χειμώνας

Ο πρόεδρος της Ένωσης Εστιατορίων και Συναφών Αττικής Γιάννης Δαβερώνης είπε στο enikos.gr ότι «υπάρχει μια δυσκολία στη λειτουργία των επιχειρήσεων εστίασης στην Αττική, καθώς η περιοχή βρίσκεται στο επίπεδο 3» και πρόσθεσε ότι «καλύτερες ημέρες δεν βλέπουμε να έρχονται άμεσα από τη στιγμή που συνολικά η εστίαση έχει υποστεί μια πτώση της τάξεως του 25-30% από το τέλος Μαΐου έως σήμερα ενώ η καθίζηση είναι μεγάλη στο κέντρο της Αθήνας». Σύμφωνα με τον ίδιο, «καταγράφονται σημαντικά προβλήματα, όπως το ότι πολλοί ιδιοκτήτες αρνούνται να μειώσουν τα ενοίκια στους μισθωτές – επιχειρηματίες του κλάδου, ενώ κάποια προγράμματα επιχορήγησης δεν θα βοηθήσουν τις μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις της εστίασης». Όπως υποστήριξε ο κ. Δαβερώνης «ο χειμώνας αναμένεται να είναι δύσκολος», ενώ τόνισε σχετικά με το ωράριο – στην Αττική τα εστιατόρια και τα μπαρ κλείνουν στις 12 τα μεσάνυχτα ότι «στην ουσία ο περιορισμός του ωραρίου είχε γίνει για να αποφεύγεται ο συνωστισμός και γενικότερα οι όρθιοι στα μπαρ, όμως, αυτό ίσχυσε και για την «καθαρή» εστίαση που δεν είχε τέτοιο πρόβλημα, αφού οι πελάτες είναι καθήμενοι και τηρούνται όλες οι αποστάσεις».

Λ. Λαζάρου: Η μείωση της πληρότητας θα πλήξει τα μικρά καταστήματα

Για τα νέα μέτρα που τίθενται σε ισχύ στην εστίαση μίλησε και ο γνωστός σεφ και ιδιοκτήτης εστιατορίου, Λευτέρης Λαζάρου. O κ. Λαζάρου εiπε στο enikos.gr ότι «το μεγαλύτερο πρόβλημα θα δημιουργηθεί στα μαγαζιά με μικρότερους χώρους, καθώς η μείωση της πληρότητας στο 50% της ωφέλιμης επιφάνειας θα πλήξει κυρίως αυτούς. Κατ’ εμέ η διάταξη θα έπρεπε να έχει μεγαλύτερη σαφήνεια ώστε να μην μπερδεύεται ο κόσμος με τα τετραγωνικά κλπ». Όπως τόνισε ο γνωστός σεφ, «ζητούμενο είναι να μείνουν ανοιχτά τα μαγαζιά καθώς αν η Αττική περάσει σε επίπεδο επικινδυνότητας 4 αυτό θα είναι τεράστιο πλήγμα για την εστίαση, την επιχειρηματικότητα και την οικονομία συνολικά». Σύμφωνα με τον ίδιο, «το προτιμότερο είναι ο καθένας να πάρει την ατομική ευθύνη πάνω του γιατί πρέπει να αντέξουμε». Επεσήμανε ακόμη ότι «θα έπρεπε στις διάφορες Επιτροπές του οικονομικού επιτελείου ή των γιατρών, να καλούνται και επαγγελματίες του κλάδου, όταν τα μέτρα αφορούν π.χ. στην εστίαση για να μπορούν να διαμορφώσουν καλύτερα και πληρέστερα την εικόνα λειτουργίας του κάθε κλάδου και να λαμβάνονται μέτρα τα οποία βοηθούν πραγματικά».

Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο >>

Ακολούθησε το pluralism.gr στο Instagram για αποκλειστικό περιεχόμενο!