Γλυκά Νερά: Τι προβληματίζει για τους "αόρατους" δράστες - Αναζητούν τα επιχειρησιακά κινητά - www.enikos.gr

Pluralism / Μάιος 26, 2021 - Πηγή: enikos
Viral: H ασυγκράτητη υπεροχή του Luka Doncic

Γλυκά Νερά: Τι προβληματίζει για τους "αόρατους" δράστες - Αναζητούν τα επιχειρησιακά κινητά

08:31 08:31

Κοινωνία

Σε μια σπανιότατη περίπτωση καταγγελλόμενης ληστείας σε σπίτι όπου δεν υπάρχει κανένα ίχνος των δραστών μέσα στην κατοικία, αλλά ούτε και δείγμα (οπτικό υλικό, μαρτυρία) της άφιξης και αναχώρησής τους, εξελίσσεται η υπόθεση της δολοφονίας της 20χρονης Καρολάιν στα Γλυκά Νερά . Η ΕΛ.ΑΣ. στρέφει πλέον το ενδιαφέρον της, σύμφωνα με την εφημερίδα "ΤΑ ΝΕΑ", στις αναλύσεις τηλεφωνικών κλήσεων πριν και μετά τη δολοφονική επίθεση, με την ελπίδα πως με αυτόν τον τρόπο θα εντοπισθούν πιθανές επικοινωνίες από "επιχειρησιακά" κινητά μιας χρήσης που μπορεί να δείχνουν την παρουσία των "αόρατων" ληστών. Οι αστυνομικοί επιχειρούν και μια ταυτόχρονη σύγκριση της αιματηρής ληστείας με άλλες 10 παρόμοιες υποθέσεις που έχουν σημειωθεί τους τελευταίους μήνες στην Αττική. Και όλα αυτά, όταν δεν έχει προκύψει, τουλάχιστον προς το παρόν, κανένα σημαντικό στοιχείο για εμπλοκή περίπου 20 Ελλήνων, Γεωργιανών και Αλβανών κακοποιών που έχουν συλληφθεί για διαρρήξεις και ληστείες σε σπίτια.

Την ίδια στιγμή ούτε το πληροφοριακό δίκτυο που είχε αναπτύξει η ΕΛ.ΑΣ. δεν έχει οδηγήσει σε ασφαλή συμπεράσματα, διευρύνοντας το μυστήριο για την ταυτότητα των δραστών. Σχεδόν από όλες τις ληστρικές επιθέσεις που σημειώνονται κάθε χρόνο στην Αττική, υπάρχουν μαρτυρίες θυμάτων, οπτικό υλικό από κάμερες και ευρήματα- ίχνη των δραστών με αποτέλεσμα να δημιουργείται συνήθως μια σαφής εικόνα των κινήσεων των κακοποιών ενώ σε δεύτερη φάση ακολουθούν και ταυτοποιήσεις. Όμως, όπως εξηγούν στην εφημερίδα "ΤΑ ΝΕΑ" νομικοί που χειρίζονται τέτοιες υποθέσεις, "πράγματι υπάρχουν περιπτώσεις ληστρικών επιθέσεων όπου λόγω των μέτρων προφύλαξης που λαμβάνουν οι κακοποιοί δεν βρίσκονται ίχνη από τις επιδρομές τους. Και σε αυτές τις περιπτώσεις εξακολουθεί να υπάρχει σαφής εικόνα για τις κινήσεις τους από κάμερες, μαρτυρίες θυμάτων, γειτόνων κ.α. Είναι εξαιρετικά σπάνιο να υπάρχει μόνο η μαρτυρία ενός εκ των θυμάτων όπως συμβαίνει εν προκειμένω με τη μαρτυρία του 32χρονου πιλότου συζύγου της Καρολάιν και μόνο αυτή, χωρίς από την έρευνα να έχουν εντοπιστεί επιπρόσθετα στοιχεία".

Έμπειρα στελέχη της ΕΛ.ΑΣ. σημειώνουν ως παρόμοια επίθεση, με πενιχρά στοιχεία, εκείνη που σημειώθηκε περίπου στις 4.40 το πρωί της 2ας Απριλίου 2018 στην κατοικία του 52χρονου επιχειρηματία Αλέξανδρου Σταματιάδη στην Κηφισιά, όπου το θύμα έπεσε νεκρό από σφαίρες των ληστών. Όπως προκύπτει από τη δικογραφία, και στην κατοικία του Σταματιάδη δεν είχαν βρεθεί εκμεταλλεύσιμα αποτυπώματα ή δείγματα DNA. Ωστόσο η παρουσία των κακοποιών είχε επιβεβαιωθεί από υλικό καμερών και συγκεκριμένα είχε αποτυπωθεί σε 157 "καρέ" που έδειχναν την άφιξη και αναχώρησή τους, την επιδρομή στο σπίτι, το όχημα που είχαν χρησιμοποιήσει κλπ.

Στη ληστεία των Γλυκών Νερών δεν φαίνεται επίσης να έχει βρεθεί και οποιοδήποτε εκμεταλλεύσιμο γενετικό υλικό που μπορεί να ανήκει σε οποιονδήποτε από αυτούς.

Μετακομίζει ο 32χρονος πιλότος - Τα αντικείμενα στη μεζονέτα της φρίκης που βρίσκονται στο "μικροσκόπιο"

Ο 32χρονος πιλότος που είδε μπροστά στα μάτια του να δολοφονείται η σύζυγός του, έχει αποφασίσει να ζήσει αλλού και να εγκαταλείψει τη μεζονέτα της φρίκης. Όπως μετέδωσε το απόγευμα της Τρίτης το Mega, ο σύζυγος της Καρολάιν έχει αποφασίσει να μετακομίσει από το σπίτι των Γλυκών Νερών και πολύ σύντομα θα την θα αδειάσει, προκειμένου ο νεαρός πατέρας να συνεχίσει αλλού τη ζωή του, μαζί με την κόρη του.

Την ίδια ώρα σύμφωνα με το ίδιο ρεπορτάζ, τα μοναδικά ευρήματα στα χέρια των επιστημόνων στα εγκληματολογικά εργαστήρια της ΕΛ.ΑΣ είναι ένα αποτύπωμα ενός αλλοδαπού εργάτη που δεν εμπλέκεται στην υπόθεση κι ένα… πελματικό εντύπωμα του 32χρονου πιλότου στην κολλητική ταινία με την οποία είχε δεθεί στο πρόσωπο, στο σώμα και στα πόδια. Αξιοσημείωτο είναι ακόμη ότι στην ταινία αυτή δεν βρέθηκαν και ίχνη από γάντια (μπορεί να υπήρχε επικόλληση τμήματος πλαστικών γαντιών, ίνες υφασμάτινου κλπ.) που προφανώς φορούσαν οι ληστές, καθώς δεν άφησαν κανένα άλλο ίχνος στο σπίτι.

Τι συμβαίνει με τα δείγματα DNA

Χαρακτηριστικό δε, σύμφωνα με το ρεπορτάζ, είναι ότι δεν βρέθηκε ούτε ένα αξιοποιήσιμο δείγμα DNA στα δάκτυλα και στα νύχια της 20χρονης Καρολάιν, παρότι, σύμφωνα με τις δραματικές περιγραφές του συζύγου της, η τραγική μητέρα πάλεψε με τον δολοφόνο της. Επισημαίνεται ότι δείγματα γενετικού υλικού αναζητούνται σε 10 με 20 αντικείμενα και εντοπισμένους χώρους που υπολογίζεται ότι άγγιξαν ή κινήθηκαν οι δράστες κι όχι σε όλη την κατοικία.

Σημειώνεται ακόμη ότι η βάση DNA των Εγκληματολογικών Εργαστηρίων της ΕΛ.ΑΣ έχει πλέον σήμερα τους γενετικούς τύπους 19.000 ατόμων, ενώ υπάρχει κι ένα ζωτικής σημασίας αρχείο με 21.000 «ορφανά» δείγματα DNA που έχουν εντοπιστεί σε τόπους εγκληματικών επιθέσεων, βομβιστικών ενεργειών κλπ. Σύμφωνα με στελέχη της ΕΛ.ΑΣ σχεδόν όλοι οι δράστες σοβαρών εγκληματικών ενεργειών την τελευταία δεκαετία έχουν δώσει δείγματα γενετικού υλικού κι έχουν καταγραφεί. Ανάμεσά τους και το παράθυρο από το οποίο μπήκαν και βγήκαν από το σπίτι. Σύμφωνα με πληροφορίες του Mega, το παράθυρο δεν είχε ίχνη παραβίασης, ούτε γυαλιά ήταν σπασμένα κάτω, ούτε το τελάρο είχε ίχνη από κατσαβίδι, ήταν βγαλμένο και ακουμπισμένο στο πάτωμα, στη μέση του δωματίου στο υπόγειο και γύρω υπήρχαν διάσπαρτες πεταμένες βίδες.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, το γεγονός ότι η έρευνα των αστυνομικών και των εργαστηρίων της ΕΛ.ΑΣ δεν έχει αποδώσει μέχρι στιγμής καρπούς, προβληματίζει ιδιαίτερα τους αξιωματικούς, οι οποίοι εξακολουθούν να αναζητούν και το παραμικρό στοιχείο που θα τους οδηγήσει στον εντοπισμό των δολοφόνων της Καρολάιν.

Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο >>Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pluralism.gr στο Instagram!