Αυτοψία στα σύνορα με το φακό του zougla. gr - Zougla

Pluralism / Μαρ 02, 2020 - Πηγή: zougla

Αυτοψία στα σύνορα με το φακό του zougla. gr

Πρώτη καταχώρηση: Δευτέρα, 2 Μαρτίου 2020, 14:09

Φωτορεπορτάζ: Νίκος Χριστοφάκης

Επιπλέον λεωφορεία με μετανάστες, υπό την καθοδήγηση του τουρκικού κράτους αναμένονται να φτάσουν εκ νέου στα ελληνοτουρκικά σύνορα, όπως αποκαλύπτουν οι ίδιοι οι μετανάστες που βρίσκονται στο σημείο τα τελευταία 24ωρα. Ο Ταγίπ Ερντογάν διαμηνύει πως το μεταναστευτικό δεν θα το κρατήσουν οι Τούρκοι στις πλάτες τους και πως θα συνεχιστεί αυτό που ήδη ξεκίνησε (εννοώντας τη συγκέντρωση των μεταναστευτικών ροών στα σύνορα).

Πολλοί από τους μετανάστες που βρίσκονται στην τουρκική ακτογραμμή από την Παρασκευή, μάταια κάνουν προσπάθειες για να εισέλθουν παράνομα στον ελλαδικό χώρο. Όσοι καταφέρνουν και βρίσκουν κάποιο πέρασμα, συλλαμβάνονται αμέσως από τον ελληνικό στρατό ενώ αρκετοί είναι εκείνοι που με μαχαίρια και διάφορα αιχμηρά αντικείμενα, επιδιώκουν να σπάσουν το φράχτη. Σε πολλά σημεία, έγιναν τέτοιες προσπάθειες, καταγγέλλει η ελληνική πλευρά, που σπεύδει για να διορθώσει τις ζημιές.

Μέχρι στιγμής, έγιναν περισσότερες από 9.800 αποτροπές εισόδου στη χώρα ενώ οι συλλήψεις το τελευταίο 24ωρο είναι τουλάχιστον 68.

Εν τω μεταξύ, αρκετοί μετανάστες μιλούν μπροστά στην κάμερα για τις αποτυχημένες προσπάθειες που έκαναν για να βρεθούν στην ελληνική επικράτεια και πως ο ελληνικός στρατός τους απώθησε. Λένε μάλιστα, πως θα κάνουν εκ νέου προσπάθειες με την ελπίδα πως αυτή την φορά θα τα καταφέρουν. 

Την ίδια ώρα η ελληνική κυβέρνηση εξετάζει το συνολικό κλείσιμο των ελληνικών συνόρων.

Σήμερα, Καθαρά Δευτέρα για όλο το 24ωρο ανακοινώθηκε η προγραμματισμένη στρατιωτική άσκηση με πραγματικά πυρά στον Έβρο αλλά και τη θάλασσα από την περιοχή Καστελόριζο μέχρι τη Σαμοθράκη.

Ο φακός του zougla.gr πραγματοποιεί αυτοψία στα ελληνοτουρκικά σύνορα και αποκαλύπτει τα πραγματικά γεγονότα. Οι πέτρες που πετούν οι μετανάστες στους Έλληνες συνοριοφύλακες έφτασαν μέχρι τα στρατιωτικά οχήματα, όπως φαίνεται στην παρακάτω φωτογραφία που δείχνει ένα σπασμένο παρμπρίζ.

Οι μετανάστες είναι καλά εξοπλισμένοι και διαθέτουν ακόμη και δακρυγόνα, τουρκικής προελεύσεως, όπως αποκαλύπτει ο φακός του zougla.gr.

Οι μετανάστες που φθάνουν στα σύνορα έχουν τοποθετήσει σκηνές στην τουρκική πλευρά και ανάβουν φωτιές για να ζεσταθούν, ενώ η κυβέρνηση της Άγκυρας φροντίζει για την καθημερινή σίτισή τους. Στέκονται μπροστά από τη συνοριακή γραμμή και φωνάζουν για να ανοίξουν τα σύνορα. Κάποιοι επιχειρούν να ανέβουν σε δέντρα ή σε κολώνες της ΔΕΗ, αντικρίζοντας προς την ελληνική πλευρά. Και το βράδυ της Κυριακής, οι ελληνικές δυνάμεις έδωσαν μάχη για να σπάσουν οι μετανάστες το μπλόκο στα σύνορα. Την ίδια ώρα, η ελληνική πλευρά ανακοίνωσε την αναστολή ασύλου για ένα μήνα, ενώ πραγματοποιεί μία σειρά επαφών με ευρωπαίους ηγέτες.  

Σύμφωνα με πληροφορίες, πολλοί μετανάστες που ζουν μόνιμα στην Τουρκία και μιλούν πολύ καλά την τουρκική γλώσσα όπως διαπιστώνει κανείς από τα ρεπορτάζ που έρχονται στη δημοσιότητα, επιστρέφουν κουρασμένοι και ταλαιπωρημένοι στην πόλη όπου διέμεναν, καθώς έλαβαν το μήνυμα της κυβέρνησης που κάνει λόγο για κλειστά σύνορα.

Ωστόσο, αξίζει να σημειωθεί ότι κάποιοι άλλοι δεν το βάζουν κάτω και γνωρίζοντας ότι η πρόσβαση μέσω Έβρου είναι ανέφικτη, επιλέγουν να φτάσουν στα ελληνικά νησιά με λέμβους.

Πλέον, ολοφάνερα η τουρκική ακτοφυλακή, συνοδεύει τους παράνομους μετανάστες που επιθυμούν να εισέλθουν στα Ελληνικά χωρικά ύδατα στο Ανατολικό Αιγαίο. Μόνο το τελευταίο 24ωρο, έφτασαν στα ελληνικά νησιά 1.000 μετανάστες.

Τελευταία ενημέρωση: Δευτέρα, 2 Μαρτίου 2020, 14:38

Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο >>

Ακολούθησε το pluralism.gr στο Instagram για αποκλειστικό περιεχόμενο!