Jagadish Chandra Bose:ο επιστήμονας που ανακάλυψε πως τα ραπανάκια έχουν αισθήματα

Pluralism / Νοε 30, 2016
Viral: Οι εφημερίδες της ημέρας 19-12-2024

Ο επιστήμονας από το Μπαγκλαντές, Sir Jagadish Chandra Bose, γεννήθηκε πριν 158 χρόνια, και έγινε παγκόσμιος ηγέτης στο χώρο των τηλεπικοινωνιών με τα αναρίθμητα επιτεύγματα του.

Ο πολυμαθής αυτός επιστήμονας έγινε Doodle από τη Google για να θυμόμαστε αυτά που πρόσφερε. Μάλιστα, ο Sir Jagadish Chandra Bose κατασκεύασε το περίφημο «υπερμικροσκόπιο» (crescograph), ένα όργανο που εφευρέθηκε για τη μέτρηση της ανάπτυξης των φυτών, και το οποίο χρησιμοποιήθηκε για τον προσδιορισμό των περιβαλλοντικών επιπτώσεων στη βλάστηση.

Εδώ είναι πέντε πράγματα που πρέπει να ξέρετε για τον Sir Jagadish Chandra Bose

1. Η εκμάθηση των Μπαγκλαντεσιανών του προκάλεσε το ενδιαφέρον του για τη φύση

Ο πατέρας του Jagadish Chandra Bose τον έστειλε σε ένα λαϊκό σχολείο στο Μουνσιγκάνζ σε νεαρή ηλικία, γιατί πίστευε ότι ο γιος του θα πρέπει να γνωρίσει τη μητρική του γλώσσα πριν από την εκμάθηση της Αγγλικής γλώσσας.

«Άκουσα μαγεμένος τις ιστορίες των πουλιών, των ζώων και των υδρόβιων πλασμάτων. Ίσως αυτές οι ιστορίες που δημιουργήθηκαν στο μυαλό μου δημιούργησαν το έντονο ενδιαφέρον μου για τη διερεύνηση της λειτουργίας της Φύσης», είπε ο Jagadish Chandra Bose σε μια διάσκεψη στο Bikrampur το 1915.

Ο πατέρας του ενθάρρυνε τον Jagadish Chandra Bose για να γίνει ένας λόγιος, και παρά τη φτωχική του οικογένεια, άφησε το Μπαγκλαντές στα 18 για τη μελέτη των φυσικών επιστημών στο Christ’s College, του Πανεπιστημίου του Κέμπριτζ.

2. Δεν είχε πρόσβαση σε εργαστήρια λόγω της καταγωγής του

Μετά την ένταξή του στο Πανεπιστημίου της Καλκούτας, ως καθηγητής Φυσικής, ο Jagadish Chandra Bose συχνά δεν είχε πρόσβαση σε εργαστήρια λόγω της καταγωγής του.

Ο καθηγητής διεξήγαγε περίτεχνα πειράματα μέσα στο δωμάτιό του, ένα χώρο μόλις 24 τ.μ. στο κέντρο της Καλκούτας, στο οποίο στέγασε όλο τον επιστημονικό εξοπλισμό του.

3. Οι καινοτομίες του στα ραδιοκύματα και στα μικροκύματα

Υπάρχει μια παρερμηνεία ότι η περίφημος βιοφυσικός συνδέεται κατά κάποιο τρόπο με την Bose, την σύγχρονη εταιρεία τεχνολογίας που κάνει υψηλής ποιότητας ακουστικά και ηχητικό εξοπλισμό.

Ο Jagadish Chandra Bose ήταν μια σημαντική φιγούρα στη δημιουργία του σύγχρονου ραδιοφώνου και στην ηχητική τεχνολογία.

Στα χρόνια της έρευνας, ο Jagadish Chandra Bose κάνει εξαιρετική πρόοδο στην επίτευξη απομακρυσμένης ασύρματης σηματοδότησης και εφηύρε μια πρώιμη έκδοση των ασύρματων τηλεπικοινωνιών.

Ο Jagadish Chandra Bose θα μπορούσε να αποκομίσει σημαντικά οικονομικά και εμπορικά οφέλη από αυτές τις ανακαλύψεις, αλλά απέρριψε οποιοδήποτε όφελος επιτρέποντας σε άλλους να αναπτύξουν την έρευνά του.

Το 1997, το Ινστιτούτο Ηλεκτρολόγων και Ηλεκτρονικών Μηχανικών ονομάστηκε Bose προς τιμή του.

4. Κατάλαβε ότι τα φυτά «αισθάνονται τον πόνο»

Ίσως το μεγαλύτερο επίτευγμα του Jagadish Chandra Bose ήταν η εφεύρεση του περίφημο «υπερμικροσκόπιο» (crescograph), το οποία επέτρεψε στους επιστήμονες να ανακαλύψουν πώς οι εποχές και τα εξωτερικά ερεθίσματα επηρεάζουν τη ζωή των φυτών.

Ο επιστήμονας εργάστηκε ακούραστα και ανακάλυψε πως η θερμοκρασία και το φως αλλάζουν τον τρόπο με τον οποίο τα φυτά αναπτύσσονται, και συμβουλεύει τους ανθρώπους για το πώς να τα φροντίζουν καλύτερα.

Σε μια συγκεκριμένη έκθεση, ο Jagadish Chandra Bose έγραψε ότι πίστευε πως τα φυτά «αισθάνονται τον πόνο και κατανοούν την αγάπη», όπως ακριβώς κάνουν οι άνθρωποι.

5. Υπάρχει ένας κρατήρας στο φεγγάρι που πήρε το όνομά του

Ένας μικρός κρατήρας στην αθέατη πλευρά της Σελήνης πήρε το όνομα Bose.

Ο κρατήρας Bose βρίσκεται κοντά στον κρατήρα Bhabha και στον Crater Adler και έχει διάμετρο 91 χιλιόμετρα.

Ο κρατήρας πήρε το όνομά του από τον Jagadish Chandra Bose για τα επιτεύγματά του στον τομέα των ασύρματων τηλεπικοινωνιών οι οποίες λέγεται ότι άνοιξαν το δρόμο για τη δορυφορική επικοινωνία.

ΠΗΓΗ: tribune

Ακολούθησε το pluralism.gr στο Instagram για αποκλειστικό περιεχόμενο!