Πιέσεις Κουντουρά για να μην κλιμακωθούν οι κινητοποιήσεις της ΠΝΟ
Έντονες πιέσεις ασκεί η ηγεσία του Υπουργείου Τουρισμού για την ομαλή επίλυση των διαφορών ακτοπλόων-ναυτεργατών. Η απεργία που έχει προκηρύξει η ΠΝΟ για τη Δευτέρα 3 Σεπτεμβρίου ήδη έχει δημιουργήσει επιπλοκές στην τουριστική κίνηση δημοφιλών προορισμών του Αιγαίου (Πάρος, Νάξος, Σύρος, Μήλος, Ίος κα) παρά την έγκαιρη προειδοποίηση των ναυτεργατών από τις αρχές του προηγούμενου μήνα.
Οι εκπρόσωποι της ΠΝΟ μετά την άκαρπη συνάντηση που είχαν το μεσημέρι της Παρασκευής με την Ένωση των Ακτοπλόων για το θέμα της υπογραφής νέων συλλογικών συμβάσεων εργασίας στα πληρώματα στην ακτοπλοΐα, προειδοποίησαν για την προοπτική κλιμάκωσης των κινητοποιήσεων τους. Ο μηχανισμός του Υπουργείου Τουρισμού υπό τον φόβο αυτής της δυσμενούς εξέλιξης έχει τεθεί σε συναγερμό και βρίσκεται σε συνεχή επικοινωνία το Σαββατοκύριακο με τους τοπικούς φορείς του τουρισμού σε όλους τους νησιωτικούς προορισμούς της χώρας, τις τοπικές αρχές και τουριστικούς πράκτορες-ξενοδόχους, για την αποφυγή "εγκλωβισμού" ξένων τουριστών σε ελληνικούς προορισμούς, δίνοντας έμφαση σε εκείνους δίχως αεροπορική σύνδεση. Παράλληλα, μέσω των Γραφείων ΕΟΤ εξωτερικού παρέχει διαρκή ενημέρωση στους tour operators του εξωτερικού, αλλά και στις προξενικές αρχές ξένων χωρών στην Ελλάδα.
Η Υπουργός Τουρισμού, Έλενα Κουντουρά, μέχρι στιγμής δεν έχει προβεί σε κάποια δημόσια τοποθέτηση και βρίσκεται σχεδόν σε 24ωρη επικοινωνία με τους αρμόδιους Υπουργούς, Φώτη Κουβέλη και Έφη Αχτσιόγλου, Περιφερειάρχες και εκπροσώπους φορέων του τουριστικού κλάδου.
Η απεργία της ΠΝΟ ήδη έχει δημιουργήσει «παρενέργειες», αφού χθες και σήμερα παρατηρείται συνωστισμός στα λιμάνια, ειδικά όσων πρόκειται να επιστρέψουν από τις διακοπές τους και σπεύδουν να προλάβουν τις κινητοποιήσεις. Ο φετινός Σεπτέμβριος αναμένεται να είναι ο καλύτερος Σεπτέμβριος όλων των εποχών για τον ελληνικό τουρισμό και η τουριστική κίνηση να ξεπεράσει 3,5 εκατομμύρια ξένους επισκέπτες. Μπορεί το μεγαλύτερος μέρος των ξένων επισκεπτών να ταξιδεύουν σε ελληνικούς προορισμούς αεροπορικώς είτε με απευθείας πτήσεις, είτε μέσω Αθηνών, αλλά δεν παύει αρκετοί δημοφιλείς προορισμοί να βασίζονται στην ακτοπλοΐα (Κυκλάδες, Δωδεκάνησα, Σποράδες κα). Ενώ, επιπλοκές δημιουργούνται και στην "ανεβασμένη" φέτος κρουαζιέρα, όπου παραδοσιακά ανεβάζει ρυθμούς το 2ο εξάμηνο του έτους. Σε περίπτωση δε, κλιμάκωσης των κινητοποιήσεων, μικροί νησιωτικοί προορισμοί του Αιγαίου θα αντιμετωπίσουν οξύ πρόβλημα, ενώ και οι θαλάσσιες συγκοινωνίες της Κρήτης δεν θα μείνουν ανεπηρέαστες.