Η νοοτροπία της «αρπαχτής» θέτει σε κίνδυνο την επιτυχία του τουρισμού

Pluralism / Jul 19, 2018

Πολύ πριν ξεκινήσει η τουριστική περίοδος, υπήρχαν οι σαφέστατες ενδείξεις, και τώρα πλέον μπορούμε να μιλάμε με μεγαλύτερη βεβαιότητα, ότι ο τουρισμός φέτος βαδίζει για 4η συνεχή χρονιά σε νέο ιστορικό ρεκόρ. Αυτό από μόνο του είναι μια καλή είδηση, αφού ένας σημαντικός κλάδος της ελληνικής οικονομίας θα κινηθεί πολύ υψηλότερα από τα επίπεδα που είχε προ κρίσης και, όπως γνωρίζουμε όλοι, η οικονομία είναι πάνω απ’ όλα κλίμα και ψυχολογία.

Η αύξηση του τουρισμού είναι γεγονός ακόμη και το χειμώνα. Σύμφωνα με τα οριστικά στοιχεία της ΤτΕ για το α΄τρίμηνο του έτους, η εισερχόμενη ταξιδιωτική κίνηση την περίοδο Ιανουαρίου-Μαρτίου 2018 αυξήθηκε κατά 12,4% σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του προηγούμενου έτους, αγγίζοντας τα 2 εκατ. ξένους επισκέπτες. Ουσιαστικά για πρώτη φορά η Ελλάδα είχε αξιόλογη τουριστική κίνηση και κατά την χειμερινή περίοδο, συμπαρασύροντας προς τα πάνω και τα έσοδα. Το α΄τρίμηνο του 2018 τα αμιγώς τουριστικά έσοδα αυξήθηκαν κατά 13,2% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του 2017, σημειώνοντας επίδοση ρεκόρ 554 εκατ. ευρώ.

Και αν κρίνουμε από τα αναλυτικά στοιχεία που εξέδωσε η ΤτΕ, πλέον όλες οι περιοχές της Ελλάδας έχουν επωφεληθεί από την αλματώδη άνοδο του τουρισμού. Οι προορισμοί της Δυτ. Ελλάδας για παράδειγμα κατέγραψαν αύξηση εισπράξεων 147,4% και τους ακολούθησαν η Ανατ. Μακεδονία-Θράκη με αύξηση εισπράξεων 91% σε σύγκριση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2017, αλλά και η Δυτική Μακεδονία με άνοδο 71,6%. Από κοντά και η Ήπειρος, με αύξηση εισπράξεων 58,6%, αλλά και η Θεσσαλία, με άνοδο 47%, και το Βόρειο Αιγαίο (+41%). Ταυτόχρονα, ευδιάκριτη αύξηση εισπράξεων κατέγραψαν και οι πιο δημοφιλείς προορισμοί, όπως το Νότιο Αιγαίο (+17,2%) η Κρήτη (+15%) και η Στερεά Ελλάδα (12,6%).

Η συνέχεια για το υπόλοιπο της χρονιάς αναμένεται ακόμη πιο εντυπωσιακή. Η  δυναμική εκκίνηση του 2018, θα συνεχίσει με διψήφια αύξηση σε αφίξεις και έσοδα ως το τέλος του έτους. Περισσότεροι από 2 εκατ. επιπλέον ξένοι επισκέπτες υπολογίζεται θα ταξιδέψουν φέτος σε ελληνικούς προορισμούς, συνολικά περισσότεροι από 32 εκατ.

Παράλληλα, όμως φαίνεται να παρατηρείται μία αύξηση στις τιμές συνοδευόμενη και από φαινόμενα φοροδιαφυγής. Η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων διενεργεί αυτή την περίοδο 500 επιτόπιους ελέγχους για τη διασφάλιση της είσπραξης του φόρου διαμονής όπως προβλέπεται στο Επιχειρησιακό της Σχέδιο για την φετινή σεζόν. Ενώ, θα διενεργήσει τουλάχιστον 200 ειδικούς στοχευμένους μερικούς επιτόπιους ελέγχους σε ξενοδοχειακές επιχειρήσεις/καταλύματα, τουριστικά σκάφη αναψυχής, ελαιοτριβεία, πρατήρια υγρών καυσίμων, επιχειρήσεις που σχετίζονται με έναρξη δραστηριότητας σε γειτονικές χώρες, επιχειρήσεις που σχετίζονται με εντοπισμό παράνομου λογισμικού ως προς την έκδοση φορολογικών στοιχείων, με εντοπισμό παραβατικότητας τουλάχιστον στο 30% αυτών.

Γιατί μπορεί ο τουρισμός να εκτοξεύθηκε δίνοντας μία οικονομική ανάσα στους επαγγελματίες πολλών περιοχών της Ελλάδας, όμως σε αρκετές περιπτώσεις η ακρίβεια, η κακή ποιότητα φαγητού και ποτού, αλλά και η μέτρια παροχή υπηρεσιών δείχνουν ότι αρκετοί αντιμετωπίζουν την φετινή χρονιά με τη λογική της «αρπαχτής», ακόμη και σε δημοφιλείς προορισμούς των Κυκλάδων ή του Ιονίου, που ο τουρισμός αποτελεί τη βασική πηγή εισοδήματος χρόνια τώρα.

Από την αισχροκέρδεια στις τιμές των καυσίμων, το φαγητό ή τη διασκέδαση, μέχρι τις απλησίαστες για το μέσο Έλληνα τιμές ενός ξενοδοχείου, φαίνεται ότι δεν είναι λίγοι εκείνοι που έχουν βαλθεί να αμαυρώσουν ότι με κόπο έχει κτιστεί τα τελευταία χρόνια. Κι αυτό βεβαίως δεν τους εμποδίζει να παραπονιούνται για την υπερφορολόγησή τους(!), επιβεβαιώνοντας τον κανόνα που θέλει όλοι στην Ελλάδα να παραπονιούνται για την φορολογία, αλλά τελικά να μην είναι όλοι στο ίδιο «καράβι». Είναι παράλογο να προσπαθείς να πείσεις την κοινή γνώμη με στοχευμένες παρεμβάσεις στον τύπο ότι για την άνοδο ως και 70% της τιμής ενός δωματίου σε ένα ξενοδοχείο τους μήνες αιχμής από το Μάιο ως και το Σεπτέμβριο, ευθύνεται το κράτος και η υπερφορολόγηση...

Πρόσφατα η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ξενοδόχων (ΠΟΞ) επιβεβαίωσε ότι μεγάλη πλειοψηφία ξενοδόχων έχει ανεβάσει δραματικά τις τιμές προς τα πάνω για να εκμεταλλευτούν το μεγάλο κύμα τουριστών που θα κατακλύσουν φέτος την Ελλάδα. Σύμφωνα με έρευνα της ΠΟΞ η μέση τιμή δωματίου αυξήθηκε κατακόρυφα το 1ο πεντάμηνο του έτους κατά 25,8% στα ξενοδοχεία resort ανά την Ελλάδα σε σχέση με το ίδιο διάστημα του 2017, ενώ το μήνα Μάιο η μέση τιμή ανά δωμάτιο εκτινάχθηκε κατά 23,5% σε σχέση με το Μάιο του 2017! Η μεγάλη αύξηση των τιμών από πλευράς ξενοδοχείων όλων των κατηγοριών με αφορμή την υψηλή ζήτηση που έχει δημιουργηθεί για την Ελλάδα από την αρχή του έτους, φέρεται να αντιμετωπίζεται από τους ξένους επισκέπτες ως απληστία με αποτέλεσμα να έχει δημιουργήσει επιπλοκές στις κρατήσεις της τελευταίας στιγμής. Ενδεχομένως, αν δεν υπάρξει άμεσα εξορθολογισμός των τιμών τώρα που μπαίνουμε στο 3ο τρίμηνο του έτους, που παραδοσιακά αποτελεί για τον ελληνικό τουρισμό το καλύτερο διάστημα της σεζόν, η αγορά να "τιμωρήσει" εκείνους τους ξενοδόχους που επιδιώκουν να βγάλουν τα «σπασμένα» της προηγούμενης δεκαετίας την φετινή χρονιά.

Ο κλάδος του τουρισμού οφείλει να "ενηλικιωθεί' και να αποβάλει την νοοτροπία της «αρπαχτής» σε όλα τα επίπεδα από το πιο υψηλό, το 5άστερο resort, ως το πιο χαμηλό, το rooms-to-let. O τουρισμός είναι ένα μακροπρόθεσμο project και ο στόχος που έχει τεθεί από το αρμόδιο Υπουργείο να μετατραπεί η Ελλάδα σε παγκόσμιο ελκυστικό προορισμό για τουρισμό 365 ημέρες τον χρόνο δεν πρόκειται να επιτευχθεί οριστικά, αν ο συνδυασμός τιμής και ποιότητας δεν είναι ελκυστικός σε σχέση με τον διεθνή ανταγωνισμό από χώρες όπως η Ισπανία, η Τουρκία και η Αίγυπτος.

Νέο μεγάλο στοίχημα για τον ελληνικό τουρισμό, πρέπει να είναι ο περιορισμός της φοροδιαφυγής και της αισχροκέρδειας. Δεν πρέπει να επιτρέψουμε στη νοοτροπία της «αρπαχτής» να θέσει σε κίνδυνο το αναπτυξιακό μέλλον του ελληνικού τουρισμού.

 

 
 
 
 
 

 

Ακολούθησε το pluralism.gr στο Instagram για αποκλειστικό περιεχόμενο!