Χαλαρώνουμε στην Αίγινα

Pluralism / Σεπ 07, 2018
Viral: Οι εφημερίδες της ημέρας 23-04-2024

Εκδρομή στην Αίγινα..

Το καλοκαίρι είναι πλέον γεγονός και κάπως έτσι όλοι όσοι μένουμε στην πρωτεύουσα προσπαθούμε να βρούμε μία διέξοδο για να περάσουμε τους θερινούς μας μήνες.  Δεν μπορούμε, λοιπόν, να μην σκεφτούμε την Αίγινα, σαν μία ιδανική « απόδραση ».

Αρχικά, βρίσκεται σε  πολύ κοντινή απόσταση μόνο 1 ώρα με  το πλοίο ή μισή ώρα με Ιπτάμενο Δελφίνι από το λιμάνι του Πειραιά. Αυτό δίνει τη δυνατότητα στους κατοίκους της Αθήνας να πάνε είτε για κάποιες ώρες, είτε για για κάποιες ημέρες. Επίσης, οι τιμές των εισιτηρίων είναι πολύ οικονομικές. Μπορείτε να φύγετε για παράδειγμα Σάββατο πρωί και να γυρίσετε βράδυ ή να μείνετε και ένα Σαββατοκύριακο.

Τι μπορείτε να κάνετε:

Στην είσοδο του λιμανιού θα σας « καλωσορίσει » ο κατάλευκος ναός του Αγίου Νικολάου του Θαλασσινού στη συνέχεια η γραφική πόλη της Αίγινας θα σας συνεπάρει. Νεοκλασικά σπίτια, αυλές με λουλούδια και χρώματα θα σας κάνουν να εγκλιματιστείτε γρήγορα στο όμορφο νησί. Βόλτες στα σοκάκια, άμαξες, μεζεδοπωλεία δίπλα στη θάλασσα θα σας προσφέρουν στιγμές χαλάρωσης.

 

'Όσον αφορά τα αξιοθέατα της πόλης:

Τα κτίρια στην Αίγινα είναι δείγματα Νεοκλασικής αρχιτεκτονικής με έντονο το λαϊκό στοιχείο, χτισμένα τον 19ο αι., μένουν εκεί να θυμίζουν ότι η Αίγινα υπήρξε για 2 χρόνια πρωτεύουσα της Ελλάδας.
 
Η Εκκλησία του Αγίου Διονυσίου, Μητρόπολη της Αίγινας, έχει στην αυλή της το Εϋνάρδειο σχολείο, που αποτελούσε τη Σχολή των δασκάλων, τον περασμένο αιώνα. Εδώ ορκίστηκε η πρώτη Ελληνική κυβέρνηση μετά την Επανάσταση του 1821.
 
Στην οδό Μητροπόλεως συναντάμε την βιβλιοθήκη της Αίγινας και στη συνέχεια το Καποδιστριακό Κυβερνείο, στο ισόγειο του οποίου βρισκόταν το πρώτο Νομισματοκοπείο. Στον ίδιο δρόμο συναντάμε τα σπίτια του Ζωγράφου, του Πέππα, του Λυμπερόπουλου και τον Πύργο Μαρκέλλου.
 
Βορειότερα υπάρχει το Αρχοντικό του Λογιστατίδη και η πρώτη Μητρόπολη της Πόλης, Παλαιοχρηστιανική τρίκλιτη βασιλική του 5ου-6ου αιώνα με μωσαίκό δάπεδο, της οποίας σώζονται οι θεμελιώσεις και το βαπτιστήριο.
 
Στα περίχωρα της πόλης υπάρχουν αρχαϊκοί τάφοι, τάφοι περγαμηνής εποχής και η Βυζαντινή Εκκλησία των Αγίων Θεοδώρων δύο χιλιόμετρα στα δυτικά της πόλης. Η Εκκλησία των Αγίων Θεοδώρων είναι μια μικρή μονόκλιτη Βασιλική του 13ου αιώνα.
 
Η ομορφιά του νησιού είναι αναμφισβήτητη και την προτιμούν εδώ και πολλές δεκαετίες, πολλοί καλλιτέχνες και λογοτέχνες, Έλληνες και ξένοι, αφού παράλληλα η Αίγινα είναι πολύ πλούσια σε Ιστορία και εκδηλώσεις Τέχνης.
Τα αξιοθέατα που συναντάμε στην πόλη της Αίγινας είναι η αρχαία Πόλη που η αρχή της φτάνει στους Νεολιθικούς χρόνους (3000 π.Χ.) και τα νεότερα μνημεία που δημιουργήθηκαν όταν η Χώρα υπηρξε για μικρό διάστημα πρωτεύουσα της Ελλάδας.
 
Πολύ κοντα στο λιμάνι, αριστερά όπως αποβιβαζόμαστε βρίσκεται ο αρχαιολογικός χώρος της "Κολώνας" όπως είναι γνωστός από την μοναδική κολώνα, απομεινάρι του Ναού του Απόλλωνα Δελφινίου, δωρικού ρυθμού, που δέσποζε στον λόφο. Ο λόφος της Κολώνας ήταν η Ακρόπολη και το θρησκευτικό κέντρο της Αρχαίας πόλης. Οι αρχαιολογικές έρευνες έχουν αποκαλύψει την παρουσία οικισμών που ξεπερνούν τούς δέκα κατα σειρά χρονολόγησης με αρχή την πρώιμη εποχή του χαλκού (3000 π.Χ).
 
Στον ίδιο χώρο εκτός απο τα ερείπια και την κολώνα του Ναού του Απόλλωνα σώζεται επίσης μιά σειρα κτισμάτων και τα θεμέλια δύο μικρότερων ναών, του ναού της Άρτεμης και του ναού του Διονύσου. Πιο νότια υπάρχει ότι απέμεινε από το ηρώο, αφιερωμένο στον Αιακό, όπως και ένα μεγάλο μερος από το υστερορωμαϊκό τείχος.
 
Στο χώρο του λόφου της Κολώνας βρίσκεται σήμερα και το Αρχαιολογικό Μουσείο της Αίγινας, στο οποίο εκτίθενται πολλά από τα ευρήματα των ανασκαφών.
 
Κάτω απο τον λόφο της Κολώνας ξεχωρίζουν ακόμα και σήμερα τα ίχνη των μόλων του περίφημου "Κρυπτού λιμένα" του πολεμικού δηλαδή λιμανιού της αρχαίας Αίγινας. Η είσοδος ήταν οχυρωμένη με πυργίσκους και κλεισμένη με ισχυρη αλυσίδα. Εκεί ευρίσκοντο και οι νεώσοικοι που στεγαζαν τις περίπου 400 τριήρεις που διέθετε η Αρχαία Αίγινα της εποχή της ακμής της. Εξω απο το λιμάνι υπήρχε ένα σύστημα με τεχνητούς υφάλους (ενα είδος θαλάσσιου ναρκοπεδίου), που έκανε πολύ δύσκολη και επικίνδυνη την είσοδο στούς "αμύητους" και τούς αντιπάλους. Οι ανασκαφές βεβαιώνουν ότι υπήρχε μεγάλο θέατρο και στάδιο, τα οποία δεν διατηρήθηκαν.
 
Οι οργανωμένες παραλίες, που συναντάμε είναι: Σουβάλα, Βάγια,Μαραθώνα,Αιγινήτισσα, Πόρτες, Μονή και οι πιο γνωστές και πολυσύχναστες είναι η Αγία Μαρίνα και η Πέρδικα.

Αναμφισβήτητα μία καλή επιλογή για το καλοκαίρι, αλλά και για τον χειμώνα.

Σκεφτείτε το....

Πληροφορίες από : http://www.aegina.com.gr/

Ακολούθησε το pluralism.gr στο Instagram για αποκλειστικό περιεχόμενο!