Χαρδαλιάς για φωτιά στη Βαρυμπόμπη: Κάηκαν 12.500 στρέμματα - Οι πρώτες εκτιμήσεις για τις ζημιές - www.enikos.gr

Pluralism / Αυγ 04, 2021 - Πηγή: enikos

Πολιτική

Έκτακτη ενημέρωση για την εξέλιξη της μεγάλης φωτιάς στη Βαρυμπόμπη, αλλά και για τις υπόλοιπες πυρκαγιές στη χώρα πραγματοποίησε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκος Χαρδαλιάς. Όπως σημείωσε, από χθες το βράδυ έως τώρα, σημειώθηκαν 41 νέες ενάρξεις πυρκαγιών σε όλη την Ελλάδα.

Συγκεκριμένα για την κατάσταση στη Βαρυμπόμπη ανέφερε ότι έχει βελτιωθεί σημαντικά η κατάσταση αλλά η προσπάθεια συνεχίζεται και οι δυνάμεις πυρόσβεσης συνεχίζουν να επιχειρούν. "Από τέσσερα μέτωπα που είχαμε τη νύχτα, το ξημέρωμα μας βρήκε με ένα ενεργό και τα υπόλοιπα σε ύφεση. Με το πρώτο φως τα εναέρια μέσα κάνουν συνεχώς ρίψεις και ευελπιστούμε ότι μέσα στην ημέρα θα έχουμε τουλάχιστον οριοθετήσει την κατάσταση. Αυτή τη στιγμή οι πυροσβεστικές δυνάμεις αντιμετωπίζουν διάσπαρτες αναζωπυρώσεις στην ευρύτερη περιοχή χωρίς όμως ιδιαίτερα προβλήματα", είπε.

Σύμφωνα με μια πρώτη εκτίμηση, όπως είπε ο κ. Χαρδαλιάς, 12,5 χιλιάδες στρέμματα στη Βαρυμπόμπη έχουν καεί, ενώ έχει ήδη ενεργοποιηθεί και η υπηρεσία Κοπέρνικος της ΕΕ για την άμεση χαρτογράφηση της περιοχής που επλήγη.

Ως προς τις ζημιές, μια πρώτη εκτίμηση που μένει να επιβεβαιωθεί είναι ότι 76 σπίτια έχουν υποστεί σοβαρές ζημιές και 18 μερικές, ενώ 27 επιχειρήσεις έχουν σοβαρές ζημιές. Επίσης, 82 οχήματα έχουν καταστραφεί ολοσχερώς και 64 έχουν υποστεί μερικές ζημιές.

Απόλυτη προτεραιότητά μας είναι η ανθρώπινη ζωή, η ανθρώπινη ζωή είναι πάνω και πέρα από οτιδήποτε άλλο, τόνισε ο κ. Χαρδαλιάς.

"Κατά τη διάρκεια νύχτας προχωρήσαμε σε επιπλέον απομακρύνσεις πολιτών από τις περιοχές που βρίσκονταν σε εξέλιξη η πυρκαγιά καθώς και σε οργανωμένες εκκενώσεις περιοχών. Συγκεκριμένα οι πυροσβεστικές δυνάμεις χρειάστηκαν να επέμβουν σε τουλάχιστον 71 περιπτώσεις και να απομακρύνουν 182 άτομα ηλικιωμένα και με κινητικά προβλήματα. Στο σύνολο έχουν πραγματοποιηθεί 442 διασώσεις-απομακρύνσεις πολιτών.  Ως προς τις εκκενώσεις περιοχών εστάλη ένα ακόμη μήνυμα μέσω του 112 στις 3.20 πμ για την εκκένωση της οδού Ανοίξεως στο Κρυονέρι.  Αν και οι επιχειρήσεις έγιναν στον αστικό ιστό και υπό εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες, χάρη στις συντονισμένες προσπάθειες της Πολιτικής Προστασίας αλλά και των κατοίκων που ακολουθήσαν τις οδηγίες, μας εξελίχθηκαν απολύτως ομαλά" συμπλήρωσε.

Μάχη και με τις αναζωπυρώσεις

Μάχη με τις φλόγες εξακολουθούν να δίνουν οι πυροσβεστικές δυνάμεις, προκειμένου να θέσουν υπό έλεγχο τη φωτιά, που μαίνεται από χθες στη Βαρυμπόμπη , προκαλώντας μεγάλες καταστροφές. Σε όλη την περίμετρο της φωτιάς, που περιλαμβάνει τη Βαρυμπόμπη, τους Θρακομακεδόνες, τις Αχαρνές, τις Αδάμες, το Κρυονέρι , υπάρχουν μικρές διάσπαρτες εστίες.

Νωρίς το μεσημέρι της Τετάρτης έγινε αναζωπύρωση στην περιοχή που βρίσκεται κοντά στο ρέμα της Χελιδονούς και τη γέφυρα της Βαρυμπόμπης, όπως φαίνεται και στις εικόνες που στέλνουν αναγνώστες του enikos.gr.

Οι πύρινες φλόγες βρίσκονταν κοντά σε μία κατοικία.

Αναζωπύρωση έγινε και στις Αδάμες, που όμως τέθηκε υπό έλεγχο από τις πυροσβεστικές δυνάμεις.

Αποπνικτική η ατμόσφαιρα στην Αττική

Σπίτια, αυτοκίνητα, περιουσίες και τεράστια δασική έκταση, έχουν γίνει στάχτη από την πύρινη λαίλαπα. Νωρίτερα, ο ουρανός στο μεγαλύτερο μέρος του λεκανοπεδίου είχε γεμίσει καπνούς και η ατμόσφαιρα ήταν αποπνικτική.

Η φωτογραφία που έστειλε αναγνώστης του enikos.gr είναι από την Πετρούπουλη:

Σε λειτουργία τα κυκλώματα του ΑΔΜΗΕ που τέθηκαν εκτός λόγω της πυρκαγιάς

Βελτιωμένη είναι σήμερα η εικόνα στο δίκτυο ηλεκτροδότησης καθώς τα ξημερώματα επανήλθαν σε λειτουργία τα κυκλώματα του Συστήματος Μεταφοράς που είχαν βγει εκτός λόγω της πυρκαγιάς. Πρόκειται για το διπλό κύκλωμα υπερυψηλής τάσης 400 kV μεταξύ ΚΥΤ Αγίου Στέφανου και ΚΥΤ Αχαρνών και το κύκλωμα υψηλής τάσης 150 kV 'Αγιος Στέφανος-Χαλκηδόνα-Ολυμπιακό Χωριό.

Πάντως το σύστημα καλείται και σήμερα να αντιμετωπίσει δύσκολες συνθήκες εξαιτίας των υψηλών θερμοκρασιών, της υψηλής ζήτησης αλλά και των πρόσθετων προβλημάτων που μπορεί να προκύψουν από τις πυρκαγιές. Η ζήτηση σύμφωνα με τις προβλέψεις αναμένεται να κινηθεί και σήμερα σε επίπεδα - ρεκόρ, κοντά στα 11.000 μεγαβάτ ενώ σε υψηλά επίπεδα διαμορφώνονται και οι τιμές χονδρικής της ηλεκτρικής ενέργειας. Σε ετοιμότητα για περικοπές στη ζήτηση ρεύματος βρίσκονται παράλληλα οι μεγάλοι καταναλωτές ρεύματος (βιομηχανίες).

Η ηλεκτροδότηση της Αττικής εξασφαλίστηκε χθες με παράκαμψη των σημείων που ήταν εκτός λειτουργίας λόγω της πυρκαγιάς, κάτι που ωστόσο μειώνει δραστικά την ασφάλεια του συστήματος.

Πού θα γίνουν σήμερα έκτακτες διακοπές νερού

Σε έκτακτες διακοπές υδροδότησης προχωράει σήμερα η ΕΥΔΑΠ, καθώς η μεγάλη φωτιά που βρίσκεται σε εξέλιξη από χθες στη Βαρυμπόμπη είχε ως αποτέλεσμα να τεθεί εκτός λειτουργίας το αντλιοστάσιο στο ρέμα της Χελιδονούς, λόγω διακοπής ηλεκτροδότησης στην περιοχή.

Αναλυτικά, σε ποιες περιοχές θα γίνει διακοπή υδροδότησης:

-ΑΓΙΑ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ: Ανατολής και Ζεφύρων, ΑΓΙΑΝΝΗΣ

Εκτιμώμενος χρόνος επαναφοράς υδροδότησης στις 12:00,εκτός απροόπτου

-(ΓΑΛΑΤΣΙ, ΑΚΤΗΜΟΝΩΝ) Σκύρου και Ελευθ.Βενιζέλου

Εκτιμώμενος χρόνος επαναφοράς υδροδότησης στις 13:00,εκτός απροόπτου

-(ΘΡΑΚΟΜΑΚΕΔΟΝΕΣ) Ζαφειράκη και Μακεδονίας

Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο >>Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pluralism.gr στο Instagram!