Φρέντερικ Μπάτινγκ: ο σπουδαίος επιστήμονας που τιμά η Google σήμερα

Pluralism / Νοε 14, 2016
 Σήμερα η Google τιμά με Doodle τον Φρέντερικ Μπάτιγκ, έναν σπουδαίο άνθρωπο που ανακάλυψε την ινσουλίνη.
 
Φρέντερικ Μπάτινγκ: 1891-1941
Καναδός γιατρός και ερευνητής, τιμημένος με βραβείο Νόμπελ Ιατρικής – Φυσιολογίας για την ανακάλυψη της ινσουλίνης (1923).
 
Ο Φρέντερικ Μπάντινγκ γεννήθηκε στις 14 Νοεμβρίου 1891 στο Άλιστον της πολιτείας Οντάριο του Καναδά. Σπούδασε Ιατρική στο Πανεπιστήμιο του Τορόντο και το 1916 στρατεύτηκε στον Α’ Παγκοσμίου Πολέμου. Στάλθηκε στην Ευρώπη και πήρε μέρος στις μάχες του Δυτικού Μετώπου. 
 
Μετά την αφυπηρέτησή του συνέχισε τις σπουδές τους και ειδικεύτηκε στη χειρουργική, παράλληλα με το ερευνητικό του έργο. Το όνομά του συνδέθηκε με την ανακάλυψη της ινσουλίνης, την οποία απομόνωσε από τα νησίδια του Λάνγκερχανς στο πάγκρεας, μαζί με τον βιοχημικό Τζον ΜακΛίοντ (1876-1935) και τον γιατρό Τσαρλς Μπεστ (1899-1978), στο Πανεπιστήμιο του Τορόντο.
 
Το 1923 τιμήθηκε μαζί με τον Μακλίοντ με το Νόμπελ Ιατρικής - Φυσιολογίας για την ανακάλυψή του αυτή, που χρησιμοποιείται στη θεραπεία του σακχαρώδους διαβήτη. Επειδή για την επίτευξη της ανακάλυψης είχαν συνεργαστεί και με τον Τσαρλς Μπεστ, ο οποίος όμως δεν τιμήθηκε με το Νόμπελ, ο Μπάντινγκ μοιράστηκε μαζί του το μερίδιο του χρηματικού του βραβείου.
 
Ο Φρέντερικ Μπάντιγκ σκοτώθηκε σε αεροπορικό δυστύχημα στις 21 Φεβρουαρίου 1941 στο Μάσγκρειβ Χάρμπορ του Καναδά, σε ηλικία 49 ετών.