Τσάρλι Τσάπλιν: Το αστέρι του «βουβού» κινηματογράφου

Pluralism / Ιουλ 16, 2017

Γράφει η Δέσποινα Λάνου 

Τσάρλι Τσάπλιν: γεννήθηκε στις 16 Απριλίου του 1889 και η φήμη του εκτοξεύτηκε,  ενσαρκώνοντας τον Σαρλό. Γενημμένος στο Λονδίνο από γονείς θεατρίνους, η παιδική του ηλικία «στιγματίστηκε» από δυσάρεστες καταστάσεις. Η μητέρα του τον έπαιρνε μαζί της στα μπουλούκια τον θεατρίνων, ενώ ορφάνεψε από πατέρα. Εν συνεχεία, η μητέρα του χάνει τη δουλειά της και εκείνος αναγκάζεται να δημιουργήσει διάφορα χορευτικά στους δρόμους του Λονδίνου και να μαζεύει  κέρματα για να επιβιώσει.

Μόλις στα 8 του χρόνια ήταν επαγγελματίας ηθοποιός και ερμήνευε παιδικούς ρόλους, ενώ οι παλιές γνωριμίες των γονιών του τον βοήθησαν να βρει «καταφύγιο» σε παιδικό θίασο. Στην ηλικία των 17 ετών γίνεται μέλος του θιάσου του Φρέντ Κάρνο και η πρώτη του ταινία γυρίστηκε το 1914  και ονομαζόταν «making a living». Στο επόμενο διάστημα γυρίστηκαν γύρω στις 11 ταινίες και το 1921 βγαίνει η διάσημη ταινία «Τhe Kid», που θεωρείται και το πρώτο του αριστούργημα.Ο ίδιος πλέον έχει εκτοξευτεί, όχι μόνο σε επίπεδο δημοτικότητας, αλλά και κασέ αφού γίνεται ο πιο ακριβοπληρωμένος ηθοποιός του Χόλλιγουντ, ενδεικτικά με μισθό 10.000 δολλαρίων την εβδομάδα.

Αποτέλεσμα εικόνας για charlie chaplinΑποτέλεσμα εικόνας για charlie chaplin

Το 1919 ιδρύει τη τη United Artists μαζί με δύο ακόμη σπουδαίους ηθοποιούς της εποχής του, τη Μαίρη Πίκφορντ και τον Ντάγκλας Φέρμπανκς και ταυτόχρονα συνεχίζεται και η ανοδική του πορεία, ως καλλιτέχνη. Ωστόσο, η τεχνολογική πρόοδος και οι τεχνικές του ομιλούντος κινηματογράφου είχαν «καταφτάσει» και στις ταινίες εκείνης της περιόδου αφήνοντας ωστόσο ανεπηρέαστο το έργο του Τσάπλιν, αφού ταινίς του, όπως  το «City Lights»,1931 και οι «Modern Times», 1936 γνώρισαν τεράστια επιτυχία, παρότι πλέον είχαν καθιερωθεί οι ομιλίες στον κινηματογράφο. Το 1940 γύρισε την πρώτη του ομιλούσα ταινία, τον «Μεγάλο Δικτάτορα» («The Great Dictator»), μία ταινία ιδιαίτερα γνωστή αφού ήταν μια σάτιρα του Αδόλφου Χίτλερ.

Στην Αμερική πολλές φορές κρίθηκε σκληρά, αφού θεωρήθηκε κομμουνιστής και το γεγονός πως είχε κάνει 4 γάμους μάλιστα 2 εκ των οποίων με ανήλικες νύφες μέτρησε αρνητικά εις βάρους του.

Τέλος, ο Τσάπλιν δεν πήρε ποτέ κανονικό βραβείο Όσκαρ. Ωστόσο, τιμήθηκε το 1927 από την Αμερικανική Ακαδημία Κινηματογράφου για την «ιδιοφυή, συγγραφή, σκηνοθεσία και παραγωγή» της ταινίας «Το τσίρκο» και το 1972 για την «ανυπολόγιστη συμβολή του στην εξέλιξη του κινηματογράφου ως της μεγαλύτερης μορφής τέχνης του 20ου αιώνα». Το 1975 η  Βρετανική Αυτοκρατορία και η βασίλισσα Ελισάβε τον έχρισε ιππότη  κι έγινε «σερ».Ο Τσάρλι Τσάπλιν πέθανε τα Χριστούγεννα του 1977 στην Ελβετία, σε ηλικία 88 ετών.

Ακολούθησε το pluralism.gr στο Instagram για αποκλειστικό περιεχόμενο!