Τρίζει η καρέκλα του Ρέντσι μαζί με την ευρωπαϊκή οικονομία-αύριο το δημοψήφισμα

Pluralism / Δεκ 03, 2016

Της Λάνου Δέσποινας

Αύριο Κυριακή 04-12-16 θα διεξαχθεί το κρίσιμο δημοψήφισμα στην Ιταλία που προκαλεί ανησυχία σε ολόκληρη την Ευρώπη. Η κυβέρνηση Ρέντσι προωθεί συνταγματικές μεταρρυθμίσεις και ζητά από τον ιταλικό λαό την έγκριση του για να προχωρήσει σ'αυτές. Ωστόσο, ο ίδιος ανέλαβε προσωπικά την εκστρατεία υπέρ του ναι, δηλώνοντας πως σε περίπτωση που βγει το όχι θα παραιτηθεί. Ακριβώς, αυτό το σημείο προκαλεί ανησυχία στην Ευρώπη, καθώς επικείμενες εκλογές μπορούν να αποσταθεροποιήσουν οικονομικά και πολιτικά την Ευρώπη.

Ένα  «όχι» και η παραίτηση Ρέντσι δεν αποκλείεται να οδηγήσει την Ιταλία εκτός της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Συγκεκριμένα, το κίνημα « των 5 αστέρων », ίσως να είναι η επόμενη ιταλική κυβέρνηση , η οποία απέχει παρασάγγας από τον τεχνοκράτη Ρέντσι. Η οικονομία της Ιταλίας δεν είναι σε καλή κατάσταση και παρουσιάζει αδυναμίες για να μπορέσει να βελτιωθεί. Η ανεργία είναι αρκετά ψηλά και  το τραπεζικό σύστημα της χώρας είναι κατακερματισμένο με χρέη 360 δισ. ευρώ. Ο Ρέντσι καθιέρωσε ένα σύστημα αρωγής των ιταλικών τραπεζών, τον λεγόμενο «Άτλαντα», προκειμένου να αποκαταστήσει την εμπιστοσύνη των επενδυτών στο ιταλικό τραπεζικό σύστημα.

Άρα , ένα επικείμενο όχι ίσως καταρρεύσει τις τράπεζες και να προκαλέσει σοκ στα τραπεζικά συστήματα άλλων χωρών . Στην περίπτωση του ναι η κρίση δεν έχει παρέλθει, αφού η παραμονή της Ιταλίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση δεν θεωρείται πλέον δεδομένη. Αύριο είναι μία ιδιαίτερη μέρα για την Ευρώπη που βλέπει να τρίζει η καρέκλα του Ρέντσι και μαζί της η οικονομία. Μετά το Brexit το αυριανό δημοψήφισμα θεωρείται σταθμός για την Ευρωπαϊκή ΄Ενωση.

Οι Ιταλοί είναι δυσαρεστημένοι με την Ευρωπαϊκή Ένωση και ίσως το μεγαλύτερο πολιτικό λάθος που έκανε ο Ρέντσι ήταν η προσωποποίηση του ναι. Η 3η μεγαλύτερη οικονομία στην Ευρώπη μπορεί να προκαλέσει τεράστια οικονομικά προβήματα με την αποχώρηση της. Στη τελευταία δημοσκόπηση το όχι ήταν μπροστά.

  • 8 το πρωί ώρα Ελλάδας θα ανοίξουν οι κάλπες και θα κλείσουν τα μεσάνυχτα, όπου η ιταλική τηλεόραση θα δώσει τα πρώτα exit polls. Γύρω στη μία το βράδυ ίσως το αποτέλεσμα να είναι ασφαλές, ειδάλλως κατά τις 3 το βράδυ θα μιλάμε πλέον με σίγουρα στοιχεία.
  • Η Ερώτηση του ιταλικού δημοψηφίσματος:

«Εγκρίνετε το κείμενο του συνταγματικού δικαίου σχετικά με τα μέτρα για τον τερματισμό των ίσων εξουσιών για τα άνω και κάτω σώματα του κοινοβουλίου, τη μείωση του αριθμού των βουλευτών, τον περιορισμό του κόστους λειτουργίας των πολιτικών θεσμών, την κατάργηση του Εθνικού Συμβουλίου Οικονομίας και Εργασίας και την τροποποίηση του άρθρου πέντε από το δεύτερο μέρος του Συντάγματος, το οποίο εγκρίθηκε από το κοινοβούλιο και δημοσιεύθηκε στην επίσημη εφημερίδα της κυβέρνησης με αριθμό 88, στις 15 Απριλίου, 2016; ».

 

 
Ακολούθησε το pluralism.gr στο Instagram για αποκλειστικό περιεχόμενο!