Το στρες επιβαρύνει την υγεία, όπως το κάπνισμα και το αλκοόλ
Γράφει η Δέσποινα Λάνου
Αν χαρακτηρίζει κάτι την εποχή που ζούμε είναι το έντονο στρες..Στρες για τους λογαριασμούς και την αγορά εργασίας, στρες για τις μελλοντικές καταστάσεις με αποτέλεσμα να υπάρχει μία αρνητική ψυχολογία. Ωστόσο, νομίζω πως είναι εξαιρετικά σημαντικό να το δούμε από την σκοπιά της ψυχολογίας και να κατανοήσουμε πλήρως τι σημαίνει στρες και πόσο κακό κάνει στην υγεία μας.
Η έννοια του στρες έγινε γνωστή από τις μελέτες του Selye το 1956 πάνω σε σχήματα απαντήσεων του σώματος, όταν ο οργανισμός εκτίθεται σε έναν παράγοντα, που προκαλεί στρες όπως η ζέστη ή μια μόλυνση. Οι ιδέες αυτές υιοθετήθηκαν από τους ψυχιάτρους και άρχισαν να μελετούν στρεσογόνα γεγονότα στη ζωή μας και τις σωματικές και ψυχικές παθήσεις που δημιουργούν.
Να επισημάνουμε, ότι βασική ιδέα ήταν το ψυχοκοινωνικό στρες , που προκαλείται από κρίσιμα γεγονότα της ζωής, όπως η ανεργία ή απώλεια συντρόφου οδηγεί στις ίδιες σωματικές αλλαγές που παρατηρήθηκαν από βλάβη του ιστού.
Από τότε έχουν προταθεί πολυάριθμοι ορισμοί σχετικά με το στρες με κοινό τους στοιχείο η έμφαση που δίνουν σε μια διεργασία στην οποία « οι περιβαλλοντικές απαιτήσεις επιβαρύνουν ή υπερβαίνουν την κανονικότητα προσαρμογής του οργανισμού, με αποτέλεσμα ψυχολογικές και βιολογικές αλλαγές που μπορεί να βάλουν το άτομο σε κίνδυνο ασθένειας.
Η έννοια του στρες και οι επιπτώσεις στην ψυχική, αλλά και βιολογική μας υγεία είναι υπαρκτές και επιστημονικά τεκμηριωμένες.Συνεπώς, η στάση απέναντι στις ψυχοφθόρες καταστάσεις και στον εαυτό μας πρέπει να είναι υπεύθυνη. Όπως το κάπνισμα και το η υπερκατανάλωση αλκοόλ επηρεάζουν την υγεία μας το ίδιο κάνει και το στρες.
Μήπως ήρθε η στιγμή να αλλάξετε οπτική γωνία;