Παυλάκης: Το άνοιγμα είναι αυτοκτονία - Είναι πολύ πιθανό να ξεπεράσουμε τους 100 θανάτους ημερησίως - www.enikos.gr

Pluralism / Μαρ 17, 2021 - Πηγή: enikos
Viral: Η καλύτερη φώτο της ημέρας

Παυλάκης: Το άνοιγμα είναι αυτοκτονία - Είναι πολύ πιθανό να ξεπεράσουμε τους 100 θανάτους ημερησίως

09:10 09:10

Κοινωνία

Ο γιατρός και ερευνητής στις ΗΠΑ, Γιώργος Παυλάκης, σε συνέντευξή του στο MEGA ήταν κάθετος ότι προφανώς και όσοι έχουν ραντεβού αυτές τις ημέρες για να κάνουν το εμβόλιο για τον κορονοϊό της ΑstraZeneca, πρέπει να το κάνουν.

"Να πάνε να το κάνουν το εμβόλιο της AstraZeneca όσοι έχουν ραντεβού. Αυτό εξελίσσεται σε άλλη μια γκάφα και η υπεραντίδραση των Ευρωπαίων ηγετών δημιούργησε αδικαιολόγητη σύγχυση στον κόσμο. Δεν έπρεπε καν να έχει δημιουργηθεί αυτό το θέμα. Οι επιστήμονες όταν εντοπίζουν κάποιο μικροπρόβλημα κάνουν ανακοίνωση για να ξέρουμε τι γίνεται. Αυτό δεν σημαίνει ότι συνδέεται με το εμβόλιο, μιλάω για τις θρομβώσεις. Όλα αυτά είναι αναίτια. Νομίζω ότι η Ελλάδα, οι επιτροπές και η κυβέρνηση, κράτησαν τη σωστή στάση και ότι αύριο θα δούμε ότι ο ΕΜΑ και οι ευρωπαϊκές επιτροπές θα πουν το προφανές, ότι δεν έχουμε αιτία να πετάξουμε ένα χρήσιμο εμβόλιο αυτή την κρίσιμη στιγμή. Έχουν γίνει πάνω από 17 εκατ. εμβολιασμοί με αυτό το εμβόλιο. Αν υπήρχε πρόβλημα θα το ξέραμε" τόνισε ο κ. Παυλάκης.

"Μπορεί να είναι και εμπορικός πόλεμος, δεν έχω όλη την πληροφορία για να το κρίνω, δυστυχώς γίνονται και τέτοια. Η AstraZeneca είναι το κόκκινο πανί για κάποιους Ευρωπαίους πολιτικούς. Οι Γερμανοί είναι πολύ πικαριμένοι για κάποιους λόγους. Νομίζω υπήρχε υπεραντίδραση. Δημιούργησαν σύγχυση και χαίρομαι που αρχίζουν και το παίρνουν πίσω. Η Γαλλία έκανε δήλωση ότι θα αλλάξουν στάση" πρόσθεσε.

Όπως σχολίασε ο ίδιος προειδοποιούσε για το τρίτο κύμα από τον Ιανουάριο ήδη.

"Η Ελλάδα βρίσκεται στη μέση ενός τελευταίου κύματος του κορονοϊού, που μπορεί να είναι το χειρότερο. Κάθε ημέρα αυξάνονται οι διασωληνώσεις και οι θάνατοι. Μπορώ να σας εγγυηθώ ότι τις επόμενες δύο εβδομάδες οι θάνατοι και οι διασωληνώσεις θα αυξάνουν. Μέσα σε αυτό το τεράστιο πρόβλημαμ κυρίως στην Αττική, όπου υπάρχει πιθανότητα να διαλυθεί το σύστημα υγείας, δεν πρέπει να μιλάμε για οποιοδήποτε άνοιγμα. Γιατί ο κόσμος μπορεί να πάρει το λάθος μήνυμα ότι τελειώνουμε. Δεν ξέρει ο κόσμος τι γίνεται στα νοσοκομεία. Δεν πρέπει από δημόσιο βήμα να τους δίνουμε την εντύπωση ότι είμαστε έτοιμοι να ανοίξουμε" σχολίασε.

Τα ημίμετρα επιτείνουν το πρόβλημα

"Αν είχε γίνει καθολικό lockdown δεν θα είχαμε αυτή την κατάσταση σήμερα. Τα ημίμετρα επιτείνουν το πρόβλημα. Κάθε φορά που ανοίγουμε, ανοίγουμε με περισσότερα κρούσματα. Ο κόσμος πρέπει να το δει σαν να έχουμε μια καινούργια επιδημία. Τον χειμώνα τα στελέχη του ιού είναι πολύ πιο μεταδοτικά», τόνισε ο κ. Παυλάκης.

"Διασωληνωμένοι και θάνατοι θα συνεχίσουν να αυξάνονται. Τις επόμενες δύο εβδομάδες οι διασωληνωμένοι θα περάσουν το προηγούμενο ρεκόρ, σίγουρα. Οι θάνατοι συνεχίζουν να αυξάνονται. Είναι πολύ πιθανό να ξεπεράσουμε τους 100 θανάτους ημερησίως. Πρέπει να πούμε στον κόσμο ότι αν βρεθεί σε κλειστό χώρο με άλλους ανθρώπους, θα μολυνθούν όλοι με τον ιό που κυκλοφορεί τώρα. Το βρετανικό στέλεχος έχει πάρει την Κρήτη φαλάγγι. Γύρω στο 70-80% των κρουσμάτων στο Ισραήλ φέρουν τα μεταλλαγμένα στελέχη του ιού" προειδοποίησε.

"Πρέπει να κάνουμε υπομονή μερικές βδομάδες ακόμα. Μέχρι τον Απρίλη, με τα ίδια μέτρα. Καραντίνα και εμβολιασμοί όσο γίνεται περισσότερο. Λέω όχι στο άνοιγμα. Στην κορυφή του κύματος το άνοιγμα είναι αυτοκτονία, θα εκτιναχθούν τα κρούσματα. Υπάρχουν δίκαια ορισμένα προβλήματα με τα μέτρα, πχ τι ώρα θα κλείνει η Αττική. Να βρουν τρόπο να πάρουν τους ανθρώπους να τους πηγαίνουν στα όρη και τα βουνά να κάνουν τις βόλτες τους. Στο κέντρο της Αθήνας είναι πυκνή η δόμηση. Αν βρουν τρόπο να αποσυμφορήσουν την ανάγκη του κόσμου να κάνει τη βόλτα του με ασφάλεια, με μάσκες και αποστάσεις, καλώς. Έξυπνα μέτρα δεν υπάρχουν, αν τα βρει κανείς να μου τα πει. Με το lockdown και τα εμβόλια, βλέπουμε φως στην άκρη του τούνελ. Αν γίνει αυτό λίγες βδομάδες ακόμα, μετά η κατάσταση θα είναι πολύ καλύτερη. Το Πάσχα πρέπει να γίνει άνοιγμα με το σταγονόμετρο, γιατί ακόμα θα υπάρχουν πολλά κρούσματα. Ο στόχος είναι το καλοκαίρι. Το πρόβλημα είναι ότι η Ελλάδα δεν έχει αρκετά εμβόλια. Έχω κάνει πρόταση η Ελλάδα να ακολουθήσει το μοντέλο της Αγγλίας και του Καναδά. Όταν εμβολιαστούν οι πρώτες εβδομάδες των ευπαθών, να διατεθεί η πρώτη δόση του εμβολίου σε όλους, γιατί δίνει αρκετή προστασία. Να εμβολιάζουμε τις ομάδες του ενεργού πληθυσμού που θα ανοίξουν τον τουρισμό το καλοκαίρι" σημείωσε.

Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο >>Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pluralism.gr στο Instagram!