Μπλε Δευτέρα: Σήμερα η πιο καταθλιπτική ημέρα του χρόνου

Pluralism / Ιαν 15, 2017

Ο Βρετανός ψυχολόγος Κλιφ Αρνάλ χαρακτηρίζει την τρίτη Δευτέρα του χρόνου «Μπλε» και με μαθηματική εξίσωση, τη χαρακτηρίζει ως την πιο καταθλιπτική μέρα του έτους. 

Το σκεπτικό του Άρναλ είναι διαφορετικό και οι λόγοι για τους οποίους βάφτισε την τρίτη Δευτέρα του χρόνου ως την πιο καταθλιπτική μέρα του έτους, είναι συγκεκριμένοι: η λάμψη των εορτών έχει ξεθωριάσει, το σκηνικό της υποτιθέμενης «αγάπης και ζεστασιάς» έχει αλλάξει και τη θέση του έχει «λάβει» ο χειμώνας, που έχει εισβάλει για τα καλά. «Παγωνιά» στην ατμόσφαιρα και στους ανθρώπους. Λογαριασμοί στοιβαγμένοι. Τα όνειρα και οι στόχοι που έχουμε θέσει για το νέο έτος, δεν έχουν πάρει ακόμα σάρκα και οστά. Συγκεκριμένα, η εξίσωση περιλαμβάνει τις μεταβλητές: καιρός, χρέη, ο χρόνος που έχει περάσει από τα Χριστούγεννα και ο χρόνος από τη στιγμή που διαψεύστηκαν οι προσδοκίες για το νέο έτος, σε σχέση με τα χαμηλά επίπεδα κινήτρων. Οι παραπάνω παράγοντες οδηγούν σε κακή διάθεση και πεσμένη ψυχολογία.

Η «Μπλε Δευτέρα» συζητείται ευρέως ως η πιο καταθλιπτική μέρα και στη Βρετανία υπάρχει μια φιλανθρωπική οργάνωση, που πιστεύει πως η λύση για την καταπολέμηση της κατάπτωσης στα τέλη Ιανουαρίου, είναι το φωτεινό ντύσιμο! Ομάδα ψυχικής υγείας, παροτρύνει τους ανθρώπους να ντυθούν με χρωματιστά ρούχα, για να τονώσουν την κατάσταση όσων υποφέρουν από κατάθλιψη ή από Εποχιακή Συναισθηματική Διαταραχή, ως κομμάτι της «Μπλε Δευτέρας».

Ακολούθησε το pluralism.gr στο Instagram για αποκλειστικό περιεχόμενο!