Η ταινία «Inferno» και ο σπουδαίος Ντάντε

Pluralism / Μαρ 02, 2017

Δάντης Αλιγκέρι : 1265-1321 μία από τις σημαντικότερες προσωπικότητες όλων των εποχών. Θεωρείται ίσως ο πιο σπουδαίος Ιταλός που υπήρξε ποτέ.

Η ταινία  « inferno » βασίζεται στα έργα του Δάντη . Συγκεκριμένα, όλες οι αναφορές της ταινίας γίνονται στα έργα του Ιταλού ποιητή και έτσι εκτυλίσσεται ένα θρίλερ.

Ο Δάντης με το έργο του « Θεία Κωμωδία» θεωρείται ο Όμηρος της νεώτερης ευρωπαϊκής ιστορίας. Γεννήθηκε στη Φλωρεντία και η ζωή του σημαδεύτηκε για τον έρωτα του για την Βεατρίκη Πορτινάρι. Η Βεατρίκη ήταν ο πρώτος πλατωνικός έρωτας του Δάντη, ωστόσο είχε άδοξη κατάληξη , αφού πέθανε νωρίς . 

Η αγάπη του για την Φλωρεντία ήταν μεγάλη, λόγω όμως της πολιτικής κατάστασης εξορίστηκε περνώντας τα τελευταία χρόνια της ζωής του στη Ραβέννα.

Το έργο του :Ο Ντάντε έγραψε κάποια έργα του στα ιταλικά και κάποια στα λατινικά.

Η Θεία Κωμωδία είναι βασισμένη πάνω σε νεοπλατωνικές και αριστοτελικές αρχές και χωρίζεται σε τρία μεγάλα κεφάλαια, την Κόλαση, το Καθαρτήριο και τον Παράδεισο. Στα πρώτα δυο ο Δάντης έχει ως σύντροφο και οδηγό του το Βιργίλιο, ενώ στον Παράδεισο τον συντροφεύει η Βεατρίκη. Το ταξίδι ξεκινάει με τους ποιητές να εισέρχονται στον Άδη, ο οποίος έχει σχήμα αναποδογυρισμένου κώνου. Το χείλος του κώνου βρίσκεται κάτω από την Ιερουσαλήμ. Ο λόγος που την τοποθετεί στην αρχή του Άδη είναι ενδεχομένως επειδή θεωρείται η πνευματική πόλη της ειρήνης, και γι’ αυτό είναι η πιο κατάλληλη πύλη για να εμποδίζει το κακό από το να βγει. Από την άλλη, η μύτη του κώνου είναι στραμμένη προς το κέντρο της Γης. Έτσι, ξεκινάει το ταξίδι των δύο ποιητών από το Βορρά προς το Νότο με σκοπό τη λύτρωση της ψυχής του Δάντη.

Το φανταστικό αυτό ταξίδι έχει προηγηθεί από τον Οδυσσέα και τον Αινεία από τις περιγραφές του Ομήρου και του Βιργιλίου αντίστοιχα. Συν τοις άλλοις, το έργο αντικατοπτρίζει τις μεσαιωνικές αντιλήψεις και αποτελεί επιπλέον σημαντική προσφορά του Δάντη στη διαμόρφωση της ιταλικής γλώσσας. Ουσιαστικά, κατάφερε να συνθέσει τα λατινικά, τα οποία ομιλούνταν από τους μορφωμένους και τη φλωρεντινή διάλεκτο που μιλούσε ο λαός.

 

Άλλα έργα του:

  • Νέα Ζωή
  • Συμπόσιο
  • Ρίμες
  • Εκλογές
  • Μοναρχία
  • Για την ευγλωττία της δημοτικής γλώσσας
  •  

 

Ακολούθησε το pluralism.gr στο Instagram για αποκλειστικό περιεχόμενο!