Η συγκινητική τελευταία ομιλία του Ομπάμα στο Σικάγο

Pluralism / Ιαν 11, 2017

Η Δημοκρατία σάς χρειάζεται, ήταν το μήνυμα που έστειλε ο απερχόμενος πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, στην τελευταία του ομιλία.

«Η Αμερική είναι καλύτερη και ισχυρότερη από κάθε άποψη σε σχέση με το 2008, όταν αναλάβαμε» τόνισε.

Η ομιλία έγινε στο Σικάγο την πόλη από την οποία ξεκίνησε η πολιτική του θητεία, όταν εξελέγη πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών.

Το πλήθος φώναζε συνθήματα όπως «άλλα 4 χρόνια» στον Ομπάμα και εκείνος απαντούσε ότι «αυτό δεν γίνεται».

Ωστόοσο, τόνισε ότι η αλλαγή σκυτάλης στον Λευκό Οίκο αποτελεί τον θεμέλιο λίθο της Δημοκρατίας στη χώρα, καθώς  και τρεις σοβαρούς κινδύνους για τη Δημοκρατία: την οικονομική ανισότητα, τις φυλετικές διακρίσεις και το να αποσύρονται στρώματα της κοινωνίας σε έναν μικρόκοσμο (ένα «συννεφάκι»).

«Έχω μια τελευταία χάρη να σας ζητήσω: Να πιστέψετε. Όχι στη δική μου ικανότητα να φέρω την αλλαγή, αλλά στη δική σας...»

«Νέος σε αυτή την πόλη, προσπαθούσα να καταλάβω και να μάθω ποιος είμαι και τι θέλω να κάνω στη ζωή μου. Εδώ σε αυτή την πόλη είδα τη δύναμη των σκληρά εργαζόμενων ανθρώπων. Εδώ σε αυτή την πόλη είδα τη δύναμη της αλλαγής, πώς αυτή έρχεται όταν εμπλακούν και την απαιτήσουν οι απλοί άνθρωποι.»

Για την Μισέλ Ομπάμα, που ήταν παρούσα, αναφέρθηκε με πολύ θερμά λόγια

 «Τα τελευταία 25 χρόνια δεν ήσουν απλά η σύζυγος και μητέρα των παιδιών μου, αλλά και η καλύτερή μου φίλη. Ανέλαβες ένα ρόλο που δεν ζήτησες και έδωσες τη δική σου χάρη σε αυτόν, στυλ και χιούμορ. Έκανες τον Λευκό Οίκο ένα μέρος που ανήκει σε όλους.»

Ο Μπαράκ Ομπάμα δύσκολα μπόρεσε να κρύψει τα δάκρυά του, ενώ στο τέλος έπεσε στην αγκαλιά τόσο της Μισέλ, όσο και του αντιπροέδρου Τζο Μπάιντεν.
Οι αποχαιρετιστήρια ομιλία του προέδρου είναι σχεδόν θεσμός στις ΗΠΑ και οι περισσότεροι πρόεδροι επιλέγουν τον Λευκό Οίκο για να την πραγματοποιήσουν.