Βασικό ένστικτο: προκλητικό, ερωτικό θρίλερ, μία από τις εμπορικότερες ταινίες όλων των εποχών

Pluralism / Σεπ 27, 2017

Βασικό ένστικτο : μία από τις πιο γνωστές και κλασικές ταινίες που κατατάσσεται στο αστυνομικό θρίλερ. Είναι αμερικανο-γαλλική ταινία σε σκηνοθεσία του  Πολ Φερχόφεν με τους: Μάικλ ΝτάγκλαςΣάρον ΣτόουνΤζιν Τρίπλχορν Τζορτζ Ντούντζα.         Η ταινία έχει έντονο σασπένς κάτι που εντείνεται και με τη μουσική της ταινίας, η οποία είναι ιδιαίτερα χαρακτηριστική και υπήρξε υποψήφια για Όσκαρ μουσικής και μοντάζ. Γυρισμένη το 1992.

Υπόθεση:

Ο αστυνομικός ντετέκτιβ Νικ Κούραν ερευνά τη δολοφονία ενός πρώην μεγάλου αστέρα του ροκ και τα στοιχεία που έχει στη διάθεσή του είναι από μόνα τους ιδιαίτερα συγκεχυμένα: 'Ενας ματωμένος παγοκόφτης, ένα άσπρο μεταξωτό μαντήλι δεμένο στο κεφαλάρι του κρεβατιού και όλο το υπόλοιπο σκηνικό... να δείχνει, κατά τα άλλα, ότι το θύμα πέρασε με τον δολοφόνο του μια υπέροχη ρομαντική βραδυά. Οι έρευνές του δεν θα αργήσουν να τον μπλέξουν στα δίχτυα ενός θανάσιμου ερωτικού δεσμού με πρωταγωνίστρια την Κάθριν Τρεμέλ, την συγγραφέα αστυνομικών μυθιστορημάτων, της οποίας οι φανταστικές υποθέσεις δολοφονίας των βιβλίων της βγαίνουν κατά παράξενο τρόπο αληθινές. Η Κάθριν είναι ύποπτη για το φόνο. Επιπλέον, είχε και κίνητρο για να τον διαπράξει, όπως και η "παμπόνηρη" και προκλητική Ρόξι, η ερωτική σύντροφός της. Το ίδιο όμως ισχύει και για την δόκτορα Μπεθ Γκάρνερ, την ψυχολόγο της αστυνομίας και προσωπική "συμβουλάτορα" του Νικ. Ο αστυνομικός έχει στην κυριολεξία "χωθεί" μέσα στην υπόθεση. Το ιστορικό του, πλούσιο σε αναγκαστικές δολοφονίες εν ώρα υπηρεσίας και η τάση του να πίνει πολύ, του έχει χαρίσει δικαίως το υποκοριστικό "Σκοπευτής". Ωστόσο, σ' αυτή την υπόθεση ο διεφθαρμένος Νικ βαδίζει σε άγνωστα γι' αυτόν "χωράφια" και τα στοιχεία που έχει στα χέρια του φαίνεται ότι περιπλέκουν όλο και περισσότερο την αλήθεια. Ο παράφορος σεξουαλικός του δεσμός με την αμφιφυλόφιλη συγγραφέα που της αρέσουν τα επικίνδυνα και προκλητικά ερωτικά παιχνίδια, ίσως τον φέρει αντιμέτωπο με τον θάνατο.

Γοητευτικό, παρασέρνει και κεντρίζει την προσοχή, με ιδιαίτερα έντονα ταινία, με διάχυτο ερωτισμό που απογείωσε την μέχρι τότε άγνωστη Σάρον Στόουν,η επίμαχη στιγμή με το σταυροπόδι, θεωρείται μία από τις πιο γνωστές σκηνές του νεότερου κινηματογράφου. Μία από τις εμπορικότερες ταινίες όλων των εποχών.Το σενάριο του Τζον Εστερχάς έχει πολυπλοκότητα, εκπλήξεις, αρμονία και σπινθηροβόλο διάλογο, η δε σκηνοθεσία χρησιμοποιεί τις ταχείες εναλλαγές των πλάνων με στόχο το πιο εντυπωσιακό αποτέλεσμα.

Δύσκολα κάποιος να μην έχει δει αυτήν την ταινία, έστω και μια φορά στη ζωή.