5 αντιφασιστικές ταινίες

Pluralism / Ιαν 11, 2017

Γράφει η Χριστίνα Κουρμπέλη

Στη σημερινή εποχή παρατηρείται μια αυξανόμενη άνοδος του φασισμού κυρίως λόγω των οικονομικών και πολιτικών συνθηκών που έχουν κατακεραυνώσει τη κοινωνία. Το φαινόμενο του ρατσισμού είναι αρκετά έντονο τόσο από την εκλογή του Ντόναλντ Τράμπ στην Αμερική, όσο και στην Ευρώπη με τα αυξανόμενα ποσοστά του κόμματος της Μαρί Λεπέν στη Γαλλία. Ωστόσο, ο κινηματογράφος φροντίζει να μας υπενθυμίζει ότι ο φασισμός δεν είναι η λύση, για αυτό το λόγο και εμείς σας προτείνουμε πέντε κορυφαίες αντιφασιστικές ταινίες της 7ης τέχνης.

American History X (1998) Η ταινία περιγράφει την ιστορία δύο αδελφών από το Λος Άντζελες οι οποίοι εμπλέκονται στο νεοναζιστικό κύμα. Ένας πρώην νεοναζί προσπαθεί να προστατεύσει τον νεότερο αδερφό του από το να ακολουθήσει το ίδιο μονοπάτι με το δικό του. Είναι μια αμερικάνικη παραγωγή, ανήκει στη κατηγορία «δραματικές - εγκλήματος», είναι σκηνοθετημένη από τον Tony Kaye και το σενάριο ανήκει στον David Mckenna.

.

 

La Vita E Bella (1997) Ο Guido Orefice είναι ένας Εβραίος Ιταλός βιβλιοπώλης, ο οποίος προσπαθεί να χρησιμοποιήσει όλη του τη φαντασία για να προστατεύσει το γιο του από τη φρικιαστική κατάσταση που επικρατεί σε ένα ναζιστικό στρατόπεδο συγκέντρωσης. Ένα μέρος του φιλμ βασίζεται στην πραγματική ιστορία της οικογένειας του Roberto Benigni. Είναι μια Ιταλική παραγωγή, ανήκει στη κατηγορία «δράμα – κωμωδία», είναι σκηνοθετημένη από τον Roberto Benigni ο οποίος είναι και ο βασικός πρωταγωνιστής της ταινίας. 

 

The Great Dictator (1940) Ο δικτάτορας Adenoid Hynkel προσπαθεί να επεκτείνει την αυτοκρατορία του, ενώ ένας φτωχός Εβραίος κουρέας προσπαθεί να αποφύγει την καταδίωξη από το καθεστώς του. Είναι μια αμερικάνικη σατιρική, πολιτική κωμωδία-δράμα του 1940, την εποχή της επικράτησης του φασισμου. Σκηνοθέτης, σεναριογράφος και πρωταγωνιστής της ταινίας «The Great Dictator» είναι ο διάσημος Charlie Chaplin.

The pianist (2002) Η ταινία αφηγείται την ιστορία ενός Εβραίου μουσικού ο οποίος προσπαθεί να επιβιώσει στη Βαρσοβία, κατά τη διάρκεια της καταστροφής της, μετά τον Β΄Παγκόσμιο Πόλεμο. Είναι σκηνοθετημένη από τον διεθνούς φήμης Roman Polanski. Η δραματική-βιογραφική ταινία «The Pianist» αποτελεί μια χαρακτηριστική περιγραφή της ζωής των Εβραίων και των βασανιστηρίων που υπέστησαν από τους Γερμανούς.

 

 

The Wave (2008)

Ένας καθηγητής Λυκείου κάνει ένα πείραμα έτσι ώστε να αποδείξει στους μαθητές του πώς είναι η ζωή κάτω από τον έλεγχο μιας δικτατορίας. Η κατάσταση όμως ξεφεύγει από τον έλεγχό του όταν η δικτατορία του αρχίζει να αποκτά ζωή. Το είδος της ταινίας είναι «δράμα», έχει σκηνοθετηθεί από τον Dennis Gansel.

.Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pluralism.gr στο Instagram!