Το παιχνίδι της «χαμένης ευτυχίας» στα social media

Pluralism / Μαρ 02, 2019

Γράφει η Λάνου Δέσποινα

 
Σύμφωνα με τις επικρατέστερες θεωρίες, όσο περισσότερο χρόνο δαπανά ένας άνθρωπος στα σοσιαλ μίντια, τόσο λιγότερο ευτυχισμένος είναι.
 
Η παρουσίαση της εικόνας
 
Ο κάθε άνθρωπος έχει τη δυνατότητα να προβάλλει για τον εαυτό του εκείνη την εικόνα, που ο ίδιος επιθυμεί. Κατ’επέκτασην αυτό σημαίνει: πως είτε μπορεί να αντιστοιχεί στην πραγματικότητα, είτε όχι. Αυτό δεν αφορά αποκλειστικά την παρουσία στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, αλλά και τις διαπροσωπικές σχέσεις, όπου καθείς μπορεί να αυτοπαρουσιαστεί με τον τρόπο εκείνο, που  κάνει την υπόσταση σου, πιο ενδιαφέρουσα, σύμφωνα με εκείνον.
Έτσι, λοιπόν, η θεωρία ότι κάθε άνθρωπος έχει 3 εαυτούς: Εκείνον που νομίζει ο ίδιος ότι είναι, εκείνον που παρουσιάζει σε τρίτους, αλλά και εκείνον που πραγματικά είναι, ίσως στην εποχή του φαίνεσθαι μέσω ψηφιακών πλατφορμών συνιστά γεγονός.
 
Μέσα κοινωνικής δικτύωσης
 
Η δημιουργία μιας εικόνας, η οποία τείνει τις περισσότερες φορές να μην απηχεί στην αλήθεια του ατόμου. Η δυσκολία αντιμετώπισης των πραγματικών δυσκολιών, ωθεί στη δημιουργία μια άλλης αλήθειας από εμάς για εμάς. Στις περισσότερες περιπτώσεις  γίνεται πιστευτή και από τα ίδια τα άτομα.
 
Τι κρύβεται πίσω από την όμορφη ζωή;
 
Μπορεί και το απόλυτο τίποτα! Διανύοντας και την εποχή, όπου ο νιχιλισμός είναι έντονα εδραιωμένος θα πρέπε να μάστε προσεκτικοί με αφοριστικές «θεωρίες».
Ωστόσο, πόσο αντιστοιχεί στην πραγματική μας ζωή η είκονα μας στα σόσιαλ μίντια;Πόσο τεχνητό και επιτηδευμένο είναι το αποτέλεμα και η παρουσία μας; 
Πίσω από την έντονη λάμψη μπορεί να κρύβεται κάτι πολύ παραπάνω και αντίθετο από την εκάστοτε όμορφη αυτοπαρουσίαση.
 
Τελικά, μήπως τα άτομα που έχουν εξαιρετικά ενεργή σόσιαλ μίντια ζωή, δεν έχουν πραγματική ζωή ή μάλλον δεν έχουν τόσο ωραία πραγματική ζωή;

Ακολούθησε το pluralism.gr στο Instagram για αποκλειστικό περιεχόμενο!