Σάλι, η αλήθεια πίσω απ'την ταινία

Pluralism / Φεβ 19, 2017

H ταινία Σάλι είναι βασισμένη σε πραγματικά γεγονότα θα μπορούσαμε μάλιστα θα μπορούσαμε να πούμε αναπαριστά την ιστορία του πιλότου Σάλι. Ποιός ήταν, όμως ο Σάλι και τί συνέβη σ' εκείνη τη πτήση; Γιατί τον αποκάλεσαν «Θαύμα του ποταμού Χάντσον»;

H ταινία πραγματεύεται την πραγματική ιστορία του Σάλι Σάλενμπεργκερ, ο οποίος κατάφερε το 2009 να προσυδατώσει το αεροπλάνο της US Airways, στον ποταμό Χάτσον το 2009. Σώθηκαν μάλιστα και οι 155 επιβάτες! Η ταινία παρουσιάζει το τι συνέβη, όταν ξαφνικά ένα σμύνος πουλιών έπεσαν στους κινητήρες του αεροπλάνου και τις κινήσεις του πιλότου για να μπορέσει να αντιμετωπίσει την κρίσιμη κατάσταση. Ο πιλότος έπρεπε μέσα σε 200 δευτερολέπτα να πάρει τη σωστή απόφαση και θεωρώντας ότι η σωστή απόφαση ήταν η προσυδάτωση δεν ακολούθησε τις οδηγίες του πύργου ελέγχου. Εν συνεχεία και παρά τη διάσωση όλων των επιβατών ο Σάλι κρίθηκε και επικρίθηκε για την επιλογή της προσυδάτωσης.

Βλέποντας κάποιος την εν λόγω ταινία κατανοούμε τη δύναμη της ψυχραιμίας και του επαγγελματίσμου και ότι τελικά αυτό που μετράει είναι η εμπειρία και η ηρεμία για τη σωστή λήψη μιας απόφασης. Επίσης, η φράση του πιλότου '' Έχω 40 χρόνια υπηρεσίας στον αέρα… αλλά στο τέλος θα κριθώ για 208 δευτερόλεπτα'' μας θέτει τον προβληματίσμο ότι τελικά παρά τα σπουδαία επιτεύγματα ενός ανθρώπου λίγα μόνο δευτερόλεπτα αρκούν για να αλλάξει την ίδια του τη ζωή πολλές φορές.

Σε σκηνοθεσία του Κλιντ Ίστγουντ με τον εξαιρετικό Τομ Χανκς

Ακολούθησε το pluralism.gr στο Instagram για αποκλειστικό περιεχόμενο!