Κορονοϊός: Τέταρτο κρούσμα στην Ελλάδα - Ποια σχολεία κλείνουν, τέλος οι εκδρομές στο εξωτερικό - www.enikos.gr

Pluralism / Φεβ 28, 2020 - Πηγή: enikos
Viral: Οι εφημερίδες της ημέρας 23-04-2024

Κορονοϊός: Τέταρτο κρούσμα στην Ελλάδα - Ποια σχολεία κλείνουν, τέλος οι εκδρομές στο εξωτερικό

09:27 09:27

Κοινωνία

Ανακοινώθηκε το τέταρτο κρούσμα κορονοϊού SARS-CoV-2 στη χώρα μας και το δεύτερο στην Αθήνα. Πρόκειται για Ελληνίδα, 36 ετών, η οποία ταξίδεψε πρόσφατα σε πληττόμενη περιοχή της Ιταλίας. Μετά την επιστροφή της, εμφάνισε ήπια συμπτωματολογία. Είναι καλά στην υγεία της και παραμένει σε απομόνωση στο Π.Γ.Ν. "Αττικόν".

Το περιστατικό διεγνώσθη στο Εργαστήριο Μικροβιολογίας της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ. Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει έως τώρα γνωστά δεν φαίνεται να υπάρχει διασύνδεση μεταξύ των δύο περιστατικών της Αθήνας. Σύμφωνα με πληροφορίες η 36χρονη εργάζεται ως καθηγήτρια και έκανε ιδιαίτερα μαθήματα σε παιδιά. Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι στο νηπιαγωγείο που έκλεισε για προληπτικούς λόγους πηγαίνουν τα ανίψια της 36χρονης.

"Το τέταρτο κρούσμα σχετίζεται και αυτό με ταξίδι στην Ιταλία και έκθεση σε μια επιδημική περιοχή. Επομένως, αυτή τη στιγμή άτομο που μολύνθηκε στην Ελλάδα είναι μόνο το παιδί της γυναίκας από τη Θεσσαλονίκη, που και αυτό σχετίζεται με το εξωτερικό. Άρα αυτή η κατάσταση περιμένει η ίδια, δηλαδή όσα κρούσματα έχουμε συνδέονται με την γειτονική μας Ιταλία" δήλωσε στον Realfm 97,8 ο Νικόλαος Σύψας που είναι Παθολόγος – Λοιμωξιολόγος, Καθηγητής στην Ιατρική Σχολή Αθηνών του ΕΚΠΑ, υπεύθυνος Μονάδας Λοιμώξεων Κλινικής Παθολογικής Φυσιολογίας και πρόεδρος στην Επιτροπή Νοσοκομειακών Λοιμώξεων του ΓΝΑ «Λαϊκό». Μιλώντας στον Δημήτρη Πετρόπουλο και Γιώργο Κακούση τόνισε ότι "ο ιός έχει μεγάλη μεταδοτικότητα. Γι'αυτό και λαμβάνονται όλα αυτά τα μέτρα από την πολιτεία".

Κορονοϊός: Ποια σχολεία έκλεισαν προληπτικά

Εξαιτίας των κρουσμάτων κορονοϊού στη χώρα τα υπουργεία Υγείας και Παιδείας αποφάσισαν το κλείσιμο οκτώ σχολείων στην Αττική για προληπτικούς λόγους.

Τα παρακάτω σχολεία παρέμειναν κλειστά σήμερα, καθώς εξετάζεται το ενδεχόμενο επαφής μελών των σχολικών κοινοτήτων με προσβληθέντες από κορονοϊό.

Τα σχολεία είναι τα εξής:

4ο ΓΕΛ Χαϊδαρίου

19ο Νηπιαγωγείο Περιστερίου

5ο Δημοτικό Περιστερίου

Υπενθυμίζεται ότι κλειστά έμειναν και τρία σχολεία στη περιοχή του Παλαιού Ψυχικού, καθώς εξετάζεται το ενδεχόμενο μέλος της σχολικής κοινότητας να έχει έλθει σε επαφή με άτομο που έχει προσβληθεί από τον κορονοϊό. Πρόκειται για το Γυμνάσιο και Λύκειο του Κολλεγίου Αθηνών, το Γυμνάσιο και το Λύκειο του Κολλεγίου Ψυχικού και το νηπιαγωγείο «Ι.Μ Καρράς».

Οι μαθητές του Κολλεγίου Αθηνών που βρίσκονταν σε εκδρομή στο Λονδίνο με την κόρη της 40χρονης, η οποία βρέθηκε θετική στον κορονοϊό και νοσηλεύεται στο νοσοκομείο «Αττικόν», επιστρέφουν στην Ελλάδα με ναυλωμένη πτήση από το Κολλέγιο Αθηνών, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Υγείας.

Το 105ο Δημοτικό σχολείο Θεσσαλονίκης στη Μαλακοπή, θα παραμείνει κλειστό για 14 μέρες καθώς σε αυτό φοιτά ο γιος της 38χρονης. Τόσο το παιδί όσο και η μητέρα του έχουν προσβληθεί από τον ιό.

Κορονοϊός: Αρνητικά όλα τα ύποπτα κρούσματα - “Τέλος” οι σχολικές εκδρομές στο εξωτερικό - ΒΙΝΤΕΟ

Σε όλες τις τελευταίες εξελίξεις σχετικά με τον κορονοϊό στη χώρα μας, αναφέρθηκαν ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας και ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας, λοιμωξιολόγος Σωτήρης Τσιόδρας , ανακοινώνοντας μεταξύ άλλων την απόφαση για προσωρινή αναστολή όλων των σχολικών εκδρομών στο εξωτερικό, αλλά και ότι μέχρι στιγμής δεν υπάρχει ανάγκη για αναστολή άλλων μαζικών συγκεντρώσεων.

Ο κ. Τσιόδρας διευκρίνισε ότι μέχρι στιγμής σε όλα τα περιστατικά που μέχρι σήμερα ήταν ύποπτα για κορονοϊό, έγινε εργαστηριακός έλεγχος ο οποίος βγήκε αρνητικός.

Σχετικά με το 4ο κρούσμα, σημείωσε ότι πρόκειται για περιστατικό που επίσης αφορά ταξιδιώτισσα από πληττόμενη περιοχή της Ιταλίας και συμπλήρωσε πως συνεχίζεται η ιχνηλάτηση των επαφών της ασθενούς και προληπτικά ανεστάλη η λειτουργία σχολικών μονάδων στην περιφέρεια Αττικής.

Στη συνέχεια διευκρίνισε ότι “με εισήγηση ειδικής ομάδας εμπειρογνωμόνων και με τη σύμφωνη γνώμη της υπουργού Παιδείας επεκτείνεται το μέτρο της προσωρινής αναστολής οργανωμένων εκπαιδευτικών εκδρομών στο εξωτερικό λόγω των εξαιρετικών δυσκολιών στην ιχνηλάτηση επαφών επιβεβαιωμένων περιστατικών στο εξωτερικό”.

Όπως υπογράμμισε, συνεχίζεται η επίπονη διαδικασία ιχνηλάτησης των επαφών για τα προηγούμενα επιβεβαιωμένα κρούσματα, ενώ τόνισε πως δεν κρίνεται απαραίτητη η αναστολή άλλων μαζικών συγκεντρώσεων. “Δεν υπάρχει ένδειξη συνεχιζόμενης μετάδοσης του ιού στην κοινότητα στην Ελλάδα. Ο λόγος που ανεστάλη το καρναβάλι είναι επιδημιολογικός, έχει να κάνει σε σχέση με τη συνάθροιση δεκάδων χιλιάδων ανθρώπων και την πιθανότητα διασποράς στην επικράτεια περιστατικών μετάδοσης της νόσου”, είπε στη συνέχεια ο κ. Τσιόδρας.

Ο ίδιος τόνισε ότι “η επιδημία επεκτείνεται σε όλο και περισσότερες χώρες και παρουσιάζονται όλο και περισσότερο φαινόμενα μετάδοσης στην κοινότητα όπου δεν υπάρχει σαφής πηγή προέλευσης. Ο κόσμος σιγά σιγά ετοιμάζεται για την επόμενη μέρα”.

Από την πλευρά του, ο υπουργός Υγείας υπογράμμισε την ανάγκη να επικοινωνηθεί σωστά το μήνυμα του υπουργείου Υγείας στις ευπαθείς ομάδες.

“Είναι σημαντικό οι συνάνθρωποί μας αυτοί να έχουν σωστή πληροφόρηση... Ο νέος ιός όπως και ο ιός της γρίπης, επηρεάζει σοβαρότερα αυτές τις ευπαθείς ομάδες, όπως ασθενείς με χρόνια νοσήματα και ηλικιωμένους. Τονίζω την ανάγκη προστασίας αυτών των συμπολιτών μας”, είπε ο κ. Κικίλιας και διευκρίνισε:

“Συχνό και σχολαστικό πλύσιμο χεριών

Αποφυγή επαφής των χεριών με στόμα, μάτια και μύτη

Αποφυγή των κοντινών επαφών με άτομα που έχουν παρουσιάσει συμπτώματα κρυολογήματος

Να δείχνουμε εμπιστοσύνη στους ειδικούς”.

Ύποπτο κρούσμα σε πλοίο από Ιταλία

Στη Μονάδα Λοιμωδών του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ιωαννίνων νοσηλεύεται επιβάτης πλοίου που θεωρείται ύποπτο κρούσμα κορονοϊού.

Σύμφωνα με πληροφορίες της ιστοσελίδας tempo24 , η γυναίκα ταξίδευε από την Ανκόνα προς την Πάτρα με το επιβατηγό - οχηματαγωγό πλοίο CRUISE OLYMPIA" , ενημέρωσε το ΕΚΑΒ για την κατάσταση της υγείας της και αποβιβάστηκε στην Ηγουμενίτσα, όπου την παρέλαβε ασθενοφόρο, κάτω από όλα τα μέτρα προστασίας.

Από εκεί μεταφέρθηκε στα Ιωάννινα, όπου και νοσηλεύεται σε θάλαμο αρνητικής συμπίεσης. Δείγμα έχει αποσταλεί για έλεγχο στο Ινστιτούτου ΠΑΣΤΕΡ.

Το πλοίο συνέχισε το δρομολόγιό του προς την Πάτρα. Σύμφωνα με την ιστοσελίδα thebest.gr,όταν κατέπλευσε στο λιμάνι, στο σημείο βρίσκονταν ειδικά κλιμάκια. Από τους επιβάτες ζητήθηκαν τα στοιχεία τους ώστε να μπορούν να ειδοποιηθούν αν χρειαστεί και στην περίπτωση που αποδειχτεί ότι η γυναίκα πάσχει από κορονοϊό.

Στο πλοίο θα γίνει απολύμανση.

Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο >>

Ακολούθησε το pluralism.gr στο Instagram για αποκλειστικό περιεχόμενο!