Θερμό κλίμα, με εκπλήξεις στο επίσημο δείπνο για τον Ομπάμα

Pluralism / Νοε 15, 2016

 

Φιλικό ήταν το κλίμα στο επίσημο δείπνο που παρατέθηκε προς τιμήν του Μπαράκ Ομπάμα από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλο. Στο δείπνο παρακάθισαν 130 άτομα από τον πολιτικό και επιστημονικό χώρο, καθώς και εκπρόσωποι κοινωνικών φορέων και οργανώσεων. Ωστόσο, σύμφωνα με το πρωτοκόλλο το « παρών » δεν επίτρεπεται να δώσει η ελάσσονα αντιπολίτευση. Φυσικά, άνευ των συζύγων τους εμφανίστηκαν και ο Πρωθυπουργός, αλλά και ο Πρόεδρος της Ν.Δ, αφού ο Μπαράκ Ομπάμα δεν συνοδευόταν από την Μισέλ Ομπάμα.

Στην προσφώνηση του ο Προκόπης Παυλόπουλος έκανε λόγο για τη « κρυφή Ελλάδα », που προσφέρει, ως δώρο στον Πρόεδρο Ομπαμα.

«Κύριε Πρόεδρε σας υποδέχομαι ως πρόεδρο των ΗΠΑ που υπηρέτησε τον σεβασμό του ανθρώπου και την υπεράσπιση της Δημοκρατίας.

Πρώτον, εμείς οι Έλληνες πιστεύουμε στην αντιπροσωπευτική δημοκρατία και εμπνεόμαστε από τον θεσμό των θεσμικών αντίβαρων. Θωρακίζουν τη λαϊκή κυριαρχία, την ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης από παρεμβάσεις όλων εκείνων των θεσμών που στην παγκοσμιοποίηση στερούνται οποιασδήποτε δημοκρατικής αναγνώρισης.

Δεύτερον, ο ελληνικός λαός έχει πληρώσει ένα τεράστιο οικονομικό κόστος που δεν είναι υπεύθυνος αλλά οφείλεται σε λάθος πολιτικές. Παρά το κόστος αυτό ο λαός παραμένει στην ΕΕ και στον σκληρό πυρήνα της Ευρωζώνης. Αγωνιζόμαστε να επιστρέψει στις αρχές που ξεκίνησε η ΕΕ.

Τρίτον, ανταποκρινόμαστε με αξιοπρέπεια σε ό,τι αφορά το οξύτατο προσφυγικό ζήτημα. Έχει προκύψει από τον πόλεμο στη Συρία και την ευρύτερη περιοχή. Σεβόμαστε τον πρόσφυγα και τον αντιμετωπίζουμε με όρους δικαιοσύνης, αναμένουμε την αλληλεγγύη των εταίρων μας. Ελπίζω ότι η δική σας έκκληση θα είναι εκείνη που θα ανοίξει τις συνειδήσεις. Η προστασία των προσφύγων κατάγεται από τον θεσμό του ικέτη και παραμένουμε πιστοί. Για να αντιμετωπίσουμε τη βάρβαρη τρομοκρατία. Πρέπει να λήξει ο πόλεμος στη Συρία. Να συνεργαστούν αρμονικά η Ρωσία και οι ΗΠΑ. Το συνειδητοποιήσατε εγκαίρως. Καιρός να αγωνιστούμε όλοι για να τελειώσει η χειρότερη πληγή.

Από την Αθήνα που έχει ως σύμβολο τον Παρθενώνα σας προτρέπουμε να συνεχίσετε να αγωνίζεστε για τα ίδια ιδανικά. Πάρτε μαζί σας και την Ελλάδα σε αυτό σας το οδοιπορικό. Εκ μέρους του ελληνικού λαού σας κάνω ένα συμβολικό δώρο, σας προσφέρουμε την «κρυφή Ελλάδα» ως δώρο - όπως είχε πει ο Μαλρό «όλοι οι άνθρωποι στη Δύση κουβαλάμε μία κρυφή Ελλάδα στην καρδιά μας»

Να μεταφέρετε στον αμερικανικό λαό τις ευχές για ευημερία και πρόοδο».

 

 

 

Η αντιφώνηση του Ομπάμα:

«Καλησπέρα» είπε στα ελληνικά και ξεκίνησε την αντιφώνηση του ο Ομπάμα.

«Σας ευχαριστώ για τη θερμή υποδοχή. Είναι μεγάλη τιμή να βρίσκομαι στην Ελλάδα.

Η φιλοξενία σας δεν είναι έκπληξη. Σήμερα έχουμε σίγουρα αισθανθεί την ευεργεσία.

Είμαστε ευγνώμονες για τη φιλία μας με τον ελληνικό λαό. Σήμερα θέλω να ξέρετε ότι όσο προχωράτε μπροστά θα έχετε δίπλα σας τις ΗΠΑ.

Απόψε θέλω να ξέρετε ότι καθώς εργάζεστε για να πάει η χώρα σας μπροστά θα έχετε πάντα την υποστήριξη και την φιλία των Ηνωμένων Πολιτειών.

Οι Έλληνες είναι δικαίως υπερήφανοι ως ιδρυτές των Αγώνων καθώς και για τον Λεωνίδα τον Ρόδιο που για 2000 χρόνια κράτησε το ρεκόρ με 12 ατομικά Ολυμπιακά Μετάλλια, τα περισσότερα από κάθε αθλητή και εμείς οι Αμερικανοί είμαστε υπερήφανοι για τον Μάικλ Φελπς που πέτυχε ένα καινούργιο ρεκόρ αυτό το καλοκαίρι.

Πέραν του αθλητικού ανταγωνισμού, είμαστε βαθιά ευγνώμονες, ως Αμερικανοί, για την συμμαχία μας με τον ελληνικό λαό, έχουμε εμπνεύσει ο ένας τον άλλο στους αγώνες μας για την ανεξαρτησία, έχουμε σταθεί με αλληλεγγύη σε καιρούς πολέμου και ειρήνης, σε εποχές καλές και κακές, συμπεριλαμβανομένων των τελευταίων ετών που θεωρώ ότι ήταν εξαιρετικά δύσκολα για τον ελληνικό λαό.

Το 1821 όταν η Ελλάδα ξεκίνησε τον αγώνα για την ανεξαρτησία της, ένας Έλληνας πατριώτης έγραψε μια επιστολή προς την αμερικανική κυβέρνηση κάνοντας έκκληση για βοήθεια. Έγραψε λοιπόν: «Αν και μας χωρίζει μια πλατιά θάλασσα, οι αρετές των Αμερικανών είναι ίδιες με τις δικές μας» .Σας θεωρούμε φίλους, συμπατριώτες και αδελφούς.

Στην πρόποση που έκανε ο Αμερικανός Πρόεδρος είπε «στις αρετές και στις αξίες που μας ενώνουν από τις δύο άκρες μιας πλατιάς θάλασσας, είθε οι Έλληνες και οι Αμερικανοί να είναι πάντα εκεί ο ένας για τον άλλον, σαν φίλοι, σαν συμπατριώτες, σαν αδελφοί και αδελφές». Τελείωσε τον λόγο του , λέγοντας « Στην υγειά σας », στα ελληνικά.

Τέλος, στο δείπνο παραβρέθηκαν εκτός από τον  πρόεδρο της ΝΔ, Κυριάκο Μητσοτάκη, ο αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γ. Δραγασάκη, οι υπουργοί Οικονομικών Ελλάδας και ΗΠΑ Τσακαλώτος και Λιού, ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής Ν. Παππάς, ο υπουργός Οικονομίας Δ. Παπαδημητρίου, Εθνικής Άμυνας Πάνος Καμμένος, Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς, Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλας, υπουργός Επικρατείας Δημήτρης Τζανακόπουλος, Τουρισμού Έλενα Κουντουρά,Πολιτισμού Λυδία Κονιόρδου, αν. υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης,  υπουργός Προστασίας του Πολίτη Νίκος Τόσκας. Επίσης, οι Κ. Μίχαλος (ΕΒΕΑ), Α. Ανδρεάδης (ΣΕΤΕ) και οι κυρίες Μαριάννα Βαρδινογιάννη και Μαριάννα Λάτση.

Τέλος,ευχάριστη έκπληξη της βραδιάς αποτέλεσαν τα παιδιά της Λυρικής Σκηνής, που τραγούδησαν τέσσερα τραγούδια : Το "imagine" του Τζον Λένον, και το "Sound of Silence» των Simon και Garfunkel, καθώς και το «Της Δικαιοσύνης Ήλιε Νοητέ» σε στίχους Οδυσσέα Ελύτη και Μουσική Μίκη Θεοδωράκη, καθώς και το «Χρυσοπράσινο Φύλλο» σε στίχους Λεωνίδα Μαλένη και Μουσική Μίκη Θεοδωράκη.

 

Ακολούθησε το pluralism.gr στο Instagram για αποκλειστικό περιεχόμενο!