Η εκμετάλλευση των εργοδοτών « εξαιτίας της κρίσης »

Pluralism / Απρ 11, 2017

Της Λάνου Δέσποινας

Διανύουμε μία πολύ δύσκολη εποχή στην Ελλάδα, όσον αφορά την εύρεση εργασίας. Σίγουρα, η οικονομική κρίση παίζει σημαντικό, εάν όχι καταλυτικό ρόλο στην διαμόρφωση της κατάστασης αυτής. Ωστόσο, συνήθως η ανεργία χτυπά τους νέους αυτής της χώρας και συγκεκριμένα τους νέους, οι οποίοι ψάχνουν με εντιμότητα μία θέση εργασίας στο κλάδο τους. Είναι σύνηθες, πως άνθρωποι με πτυχία μένουν εκτός από την αγορά εργασίας και αυτό δεν συμβαίνει μόνο εξαιτίας της οικονομικής κρίσης.

Πολλοί εργοδότες εκμεταλλευόμενοι, την ανεργία και την αβεβαιότητα της νέας γενιάς ζητάνε κυρίως από τα νέα παιδιά να δουλεύουν εντελώς αμισθί! Φυσικά, τα ενοίκια φτάνουν στα 300 ευρώ τουλάχιστον, αλλά τι σημασία έχει για τον εργοδότη. Αναρωτιέμαι, λοιπόν, είναι τόσο χάλια οικονομικά  μία μέση επιχείρηση που δεν μπορεί να δώσει ούτε τον βασικό μισθό; Ούτε καν 200 ευρώ;

Ίσως τελικά, αυτό που συμβαίνει στην πλειονότητα αυτών των περιπτώσεων βρίσκει απλή απάντηση. Εκμεταλλευόμενοι την οικονομική κρίση και κατάσταση ο χ, ψ εργοδότης δεν θέλει να πληρώσει, θέλει απλά να καρπωθεί ο ίδιος τα οφέλη από την εργασία του εργαζόμενου του, δίχως να πληρώσει τίποτα. Ο καπιταλισμός σε μία από τις πιο αδίστακτες μορφές του.

Η έννοια του « κράτους δικαίου » έχει πάει περίπατο για να το θέσουμε στην αργκό, αλλά και για να αποδούμε το πλήρη αλήθεια για τα όσα συμβαίνουν. Οι εργοδότες έχουν υιοθετήσει μία ρητορική του τύπου « Να’σαι χαρούμενος που σε έχω εργαζόμενο και αποκτάς εμπειρία  » το χειρότερο είναι πως αυτό συμβαίνει με μεγάλες επιχειρήσεις που τα ο μισθός του εργαζομένου του δεν θα του προκαλέσει καμία ζημία.

Ασυδοσία, λοιπόν, άνευ προοηγουμένου υπό τις ευλογίες της οικονομικής κρίσης που στέλνει όλο το αξιόλογο, εργατικό, δυναμικό στο εξωτερικό και πλέον δεν έχει σημασία πια η χώρα που θα πάνε, οπουδήποτε αλλού θα είναι καλύτερα.

Η Ελλάδα εξελίσσεται σε μία χώρα γερόντων. Δυστυχώς είναι ελάχιστοι εκείνοι « οι τυχεροί» που λέμε που καταφέρνουν να βρουν εργασία στο αντικείμενο τους και να πληρώνονται. Εάν δεν αλλάξει αυτή η τακτική, δεν θα αναβαθμιστεί ποτέ η χώρα θα μείνει πίσω, αφήνοντας πίσω ακόμη και αυτούς τους λίγους τους « τυχερούς».

Ακολούθησε το pluralism.gr στο Instagram για αποκλειστικό περιεχόμενο!