Δείτε στη Ζούγκλα τις βάσεις των Πανελλαδικών - Zougla

Pluralism / Αυγ 28, 2020 - Πηγή: zougla
Viral: Οι εφημερίδες της ημέρας 16-04-2024

Δείτε στη Ζούγκλα τις βάσεις των Πανελλαδικών

Πρώτη καταχώρηση: Παρασκευή, 28 Αυγούστου 2020, 06:41

Το μεσημέρι άνοιξε τελικά η πλατφόρμα του υπουργείου Παιδείας που είχε «πέσει» λίγο πριν τις 09:00 το πρωί όταν επρόκειτο να αναρτηθούν οι πίνακες με τις βάσεις για τις Πανελλαδικές, παρατείνοντας για πολλές ώρες την αγωνία των υποψηφίων, οι οποίοι περίμεναν να δουν εάν πήραν ένα από τα 77.970 εισιτήρια για τις θέσεις στα ΑΕΙ της Ελλάδας.

Κατεβάστε το αρχείο με τις βάσεις κάνονας κλικ στα ακόλουθα λινκ:

ΒΑΣΕΙΣ_ΕΠΙΛΟΓΗ ΕΠΑΛ-ΗΜΕΡΗΣΙΑ_ΠΑΝΕΛ.2020

Για πολλές ώρες η σελίδα του Υπουργείου Παιδείας, που άνοιξε τελικά νωρίς το μεσημέρι, έδειχνε το εξής μήνυμα:

Οι ενδιαφερόμενοι πλέον θα μπορούν να πληροφορούνται τα αποτελέσματά τους και μέσω της ιστοσελίδας του Υπουργείου Παιδείας, https://results.it.minedu.gov.gr, πληκτρολογώντας:

1. τον οκταψήφιο κωδικό αριθμό τους και

2. τα τέσσερα αρχικά γράμματα των προσωπικών τους στοιχείων (Επώνυμο - Όνομα - Πατρώνυμο - Μητρώνυμο).

Όπως ενημέρωσε το Υπουργείο Παιδείας, ταυτόχρονα με την ηλεκτρονική ανάρτηση, τα αποτελέσματα θα αποσταλούν ηλεκτρονικά στις Διευθύνσεις Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, προκειμένου να προωθηθούν στα σχολεία ευθύνης τους, για να εκτυπωθούν καταστάσεις των επιτυχόντων που θα αναρτηθούν στα λύκεια ως το μεσημέρι της Παρασκευής.

Από το Υπουργείο διευκρινίζεται ότι οι καταστάσεις που θα αναρτηθούν στα λύκεια θα περιέχουν μόνο τον κωδικό κάθε υποψηφίου και τα στοιχεία της επιτυχίας του και όχι τα ονομαστικά στοιχεία του.

Τα αποτελέσματα για τις ειδικές κατηγορίες υποψηφίων

Επίσης, σήμερα ανακοινώνονται και τα αποτελέσματα των εισαγόμενων στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση με τις ειδικές κατηγορίες των αλλοδαπών-αλλογενών αποφοίτων λυκείων εκτός Ε.Ε. και των αποφοίτων Λυκείων ή αντίστοιχων σχολείων κρατών-μελών της Ε.Ε.

Τα ανωτέρω αποτελέσματα θα αναρτηθούν επίσης στην ίδια ιστοσελίδα του Υπουργείου.

Κεραμέως: Επιτυχόντες το 77% των υποψηφίων

«Ιδιαίτερη» χαρακτήρισε τη φετινή χρονιά των Πανελλαδικών Εξετάσεων η υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως, μιλώντας νωρίτερα σήμερα στην τηλεόραση της ΕΡΤ1 και, όπως ανέφερε, το 77% των υποψηφίων είναι επιτυχόντες. Η κ. Κεραμέως έδωσε στη δημοσιότητα και ορισμένα στατιστικά στοιχεία των φετινών Πανελλαδικών πέραν του ποσοστού των επιτυχόντων.

Αναλυτικότερα, όπως είπε, εκ των υποψηφίων που πέτυχαν στις φετινές Πανελλαδικές, το 53,39% είναι κορίτσια και το 46,61% αγόρια. Επίσης, στην πρώτη τους προτίμηση πέρασε το 22,14% των υποψηφίων.

Πτώση βάσεων στις Ιατρικές σχολές - Άνοδος σε Νομικές, Οικονομικές

Σε γενικές γραμμές, η. κ. Κεραμέως ανέφερε ότι σημειώθηκε πτώση των βάσεων στις ανθρωπιστικές, τις ιατρικές και τις θετικές σπουδές, ενώ στις οικονομικές υπήρξε άνοδος της τάξεως περίπου του 20%.

Επίσης, όπως ανέφερε η υπουργός, το 42% των τμημάτων έχει βάση εισαγωγής κάτω των 10.000 μορίων, για όσους έδωσαν με το νέο σύστημα από τα ΓΕΛ, με το αντίστοιχο ποσοστό τμημάτων για όσους έδωσαν με το νέο σύστημα από τα ΕΠΑΛ να είναι στο 30%. Γενικότερα, όπως είπε η υπουργός, το 32% των υποψηφίων των ΓΕΛ είχε επιτυχία με λιγότερα από 10.000 μόρια, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό για τους υποψηφίους των ΕΠΑΛ είναι 25%.

Όπως επισήμανε η κ. Κεραμέως, η πτώση των βάσεων (νέο σύστημα) οφείλεται, πρώτον, στην απουσία συντελεστών βαρύτητας, που συνεπάγεται ότι όλα τα μαθήματα είναι ισοβαρή στη διαμόρφωση των μορίων και, δεύτερον, στο γεγονός ότι για πρώτη φορά φέτος συνεξετάστηκαν τα μαθήματα της Έκθεσης και της Λογοτεχνίας και υπήρξαν χαμηλά αποτελέσματα.

Ειδικότερα οι βάσεις εισαγωγής στις Ιατρικές σχολές, διαμορφώθηκαν σε ιστορικά χαμηλά με βάση τα αποτελέσματα που ανακοινώθηκαν από τις Πανελλήνιες 2020, καθώς οι περισσότερες «έσπασαν» προς τα κάτω το φράγμα των 18.000 μορίων.

Έτσι, σε πέντε από τις επτά Ιατρικές σχολές η βάση εισαγωγής έπεσε κάτω από τα 18.000 μόρια. Στην Ιατρική Αλεξανδρούπολης ήταν η χαμηλότερη βάση εισαγωγής, καθώς διαμορφώθηκε στα 17.400 μόρια. Επίσης, στην Ιατρική Κρήτης ήταν 17.525 μόρια, στην Ιατρική Λάρισας η βάση ήταν 17.600 μόρια, στην Ιατρική Ιωαννίνων 17.625 μόρια και στην Ιατρική Πάτρας 17.825 μόρια. Την ίδια στιγμή, η βάση στην Ιατρική Αθήνας διαμορφώθηκε στα 18.250 μόρια.

Σύμφωνα με δηλώσεις σε τηλεοπτικό σταθμός του εκπαιδευτικού-φροντιστή Γιώργου Χατζητέγα, επιβεβαιώνεται μια ιστορική πτώση στις Ιατρικές σχολές της τάξεως των 800 μορίων.

Αντιθέτως, στις Νομικές Σχολές είχαμε άνοδο των βάσεων. Έτσι, στη Νομική Αθηνών η βάση εισαγωγής διαμορφώθηκε στα 18.050 μόρια, από 18.013 μόρια στις Πανελλήνιες 2019, ενώ στη Νομική Θεσσαλονίκης η βάση εισαγωγής αυξήθηκε κατά μόλις 1 μόριο, από 17.824 μόρια το 2019 σε 17.825 μόρια φέτος.

Στη Νομική Κομοτηνής, δε, η βάση εισαγωγής στις Πανελλήνιες 2020 διαμορφώθηκε σε 17.250 μόρια, όταν πέρυσι ήταν 17.225 μόρια.

Την Τρίτη οι ανακοινώσεις για το άνοιγμα των σχολείων

Εξάλλου η κ. Κεραμέως, αναφορικά με το άνοιγμα των σχολείων, επανέλαβε ότι οι σχετικές ανακοινώσεις θα γίνουν την ερχόμενη Τρίτη. Όπως είπε, θα προηγηθεί τη Δευτέρα η συνεδρίαση της ολομέλειας της επιτροπής των ειδικών, όπου θα συζητηθούν όλα τα τελευταία επιδημιολογικά δεδομένα, προκειμένου να ληφθούν οι τελικές αποφάσεις. Πάντως, όπως είπε, ασχέτως της ημερομηνίας έναρξης των μαθημάτων, «όλα είναι έτοιμα», με τα βιβλία στα σχολεία, προσλήψεις αναπληρωτών και προσωπικού καθαρισμού των σχολείων.

Το μήνυμα της υπουργού Παιδείας

Σε μήνυμά της για τα αποτελέσματα των Πανελλαδικών Εξετάσεων 2020 η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως υπογραμμίζει τα ακόλουθα:

Θέλω να συγχαρώ θερμά όλες και όλους τους επιτυχόντες των φετινών Πανελλαδικών Εξετάσεων.

Γιατί ευοδώθηκαν οι προσπάθειές σας, και μάλιστα υπό πρωτόγνωρες συνθήκες. Ξεκινάτε ένα συναρπαστικό ταξίδι στη γνώση, με νέες ευκαιρίες να διευρύνετε τους ορίζοντές σας και να χτίσετε το μέλλον σας. Εύχομαι καλή πρόοδο και κάθε επιτυχία στις σπουδές σας.

Αλλά και σε όσους δεν πετύχατε τους στόχους που είχατε θέσει, η σημερινή ημέρα ανοίγει μπροστά σας μία νέα προοπτική, μία αφορμή να επανεξετάσετε τις επιλογές σας και να διαλέξετε το δρόμο που σας ταιριάζει. Είναι η αρχή μίας νέας πορείας, που με όρεξη και προσήλωση θα ακολουθήσετε.

Θερμά συγχαρητήρια αξίζουν και στους αφανείς ήρωες αυτής της προσπάθειας, τους εκπαιδευτικούς και τις οικογένειές σας, που ήταν δίπλα σας και σε αυτήν την πρόκληση.

Από την πλευρά μας, αποτελεί ύψιστη προτεραιότητα να εξασφαλίσουμε σε όλες και όλους σας περισσότερες, ποιοτικότερες, πιο διευρυμένες επιλογές, για ένα καλύτερο μέλλον.

Αυτό που σας αξίζει.

Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο >>

Ακολούθησε το pluralism.gr στο Instagram για αποκλειστικό περιεχόμενο!