Γιγαντιαίο πάντα: το πιο γλυκό αρκουδάκι ενάντια στο ρατσισμό

Pluralism / Νοε 22, 2017

Το πάντα, η αιλουρόποδη αρκούδα (Ailuropoda melanoleuca - Αιλουρόπους ο μελανόλευκος), γνωστό επίσης ως το γιγαντιαίο πάντα για να το ξεχωρίζουμε από το μη συγγενικό του κόκκινο πάντα, είναι μία αρκούδα που απαντάται στην κεντροδυτική και νοτιοδυτική Κίνα. Αναγνωρίζεται εύκολα από τις μεγάλες, χαρακτηριστικές μαύρες κηλίδες γύρω από τα μάτια του, τα αφτιά του, και κατά μήκος του στρόγγυλου σώματός του. Αν και κατατάσσεται στην τάξη των Σαρκοφάγων τρέφεται κατά 99% με μπαμπού. Τα πάντα στην φύση σποραδικά τρώνε άλλα είδη φυτών, άγριους βολβούς, ή ακόμα και κρέας με την μορφή πουλιών, τρωκτικών ή ψοφιμιών. Στην αιχμαλωσία (εθνικά πάρκα/ζωολογικοί κήποι), μερικές φορές τρώνε μέλι, αβγά, ψάρια, γλυκοπατάτες, φύλλα θάμνων, πορτοκάλια ή μπανάνες μαζί με το ειδικά παρασκευασμένο φαγητό.

 

Το γιγαντιαίο πάντα ζει σε λίγα βουνά της κεντρικής Κίνας, κυρίως στην επαρχία Σετσουάν, αλλά και στις επαρχίες Σαανσί και Γκανσού. Ως αποτέλεσμα της εντατικής καλλιέργειας, της αποψιλώσεως των δασών και άλλων εξελίξεων, τα πάντα έχουν οδηγηθεί μακριά από τις πεδινές περιοχές όπου παλαιότερα κατοικούσαν.

Τα πάντα κατάφεραν πρόσφατα να κάνουν βήματα προόδου και να μην θεωρούνται σε πολύ επικίνδυνο σημείο για να εξαφανιστούν. Υπάρχουν δρακόντεια μέτρα για την προστασία τους, σε σημείο να τιμωρούνται με εκτέλεση στην Κίνα, όποιος σκοτώσει πάντα. Το πάντα είναι το σήμα της WWF και συμβολίζει την οικολογία, αλλά και πολλές φορές χρησιμοποιείται ως σύμβολο κατά του ρατσισμού

 

Ακολούθησε το pluralism.gr στο Instagram για αποκλειστικό περιεχόμενο!