« Παρατηρώντας τον Πόνο των Άλλων» της Σούζαν Σόνταγκ

Pluralism / Ιαν 04, 2018

Γράφει η Δέσποινα Λάνου

Ποιά είναι η Σούζαν Σόνταγκ;

H Σούζαν  Ρόζενμπλατ Σόνταγκ γεννήθηκε το 1933 και πέθανε το 2004 σε ηλικία 71 ετών στην Νέα Υόρκη. Η Σόνταγκ ήταν αμερικανίδα συγγραφέας, σκηνοθέτης, δασκάλα , πολιτική ακτιβίστρια. Το 1964 δημοσιεύει το πρώτο της μεγάλο δοκίμιο ήταν το notes on camp.  Τα πιο γνωστά έργα της είναι:  Περί Φωτογραφίας, Ενάντια στην ερμηνεία, η ασθένεια ως μεταφορά ,παρατηρώντας τον πόνο των άλλων.

Πολιτική λοιπόν ακτιβίστρια στον αγώνα για τα ανθρώπινα δικαιώματα για πάνω από δύο δεκαετίες, υπήρξε πρόεδρος του Αμερικανικού PEN Club μεταξύ 1987-1989 και έλαβε μέρος σε εκστρατείες για την ελευθερία της έκφρασης και την απελευθέρωση πνευματικών δημιουργών που διώχθηκαν για τις απόψεις  τους.                                                                                                                                                      .Αποτέλεσμα εικόνας για παρατηρώντας τον πόνο των άλλων

Η Σούζαν Σόνταγκ υπήρξε πολυβραβευμένη, εν ζωή: τιμήθηκε με το National Book Critics Circle Award  τo 1978 για το δοκίμιό της "Περί φωτογραφίας" με το National Book Award, το 2000, για το μυθιστόρημα "Αμερική" με το βραβείο Malaparte στην Ιταλία το 1992 με τον τίτλο τιμής "Διοικητής του Τάγματος των Τεχνών και των Γραμμάτων" στη Γαλλία  το 1999 με το βραβείο Jerusalem το 2001 για το σύνολο του έργου της και με το βραβείο Ειρήνης των Γερμανών βιβλιοπωλών, το 2003.

Η Σόνταγκ  θα  λέγαμε είχε ταράξει τα νερά της αμερικανικής διανόησης κατά τη δεκαετία του '60 με τις φιλελεύθερες ιδέες της και τις αισθητικές της απόψεις, επηρεάζοντας σημαντικά την πειραματική τέχνη εκείνης της εποχής. Ούσα πολυσχιδής στα θέματα με τα οποία καταπιάστηκε (πόλεμος, φωτογραφία, αισθητική του φασισμού, η έννοια της αρρώστιας, πορνογραφία κ.ά.), η Σόνταγκ ξεχώριζε για την αναλυτική της δεινότητα και την οξεία κριτική της αντίληψη.

Αποτέλεσμα εικόνας για παρατηρώντας τον πόνο των άλλων

ΠΑΡΑΤΗΡΩΝΤΑΣ ΤΟΝ ΠΟΝΟ ΤΩΝ ΑΛΛΩΝ

Αρχικά, πρωτοεκδόθηκε το 2003 και ήταν το τελευταίο βιβλίο της που εκδόθηκε πριν τον θανατό της το 2004.

Το εν λόγω βιβλίο της Σόνταγκ επικεντρώθηκε στις φωτογραφίες του πολέμου.

Η φωτογραφική αναπαράσταση της βίας και του πολέμου είναι αυτό που απασχολεί την Σόνταγκ.

Ένα επίκαιρο βιβλίο θα λέγαμε ειδικά σήμερα πιο πολύ από ποτέ. Η κατάσταση του σημερινού κόσμου  με την έξαρση τόσο των media όσο και των  social media θέτουν έντονα ερωτήματα σχετικά με την πραγματική υπόσταση της ζωής μας.

Το προσφυγικό θέμα, ο πόλεμος των Τζιχαντιστών φέρνει ξανά και ξανά στην επιφάνεια τα ζητήματα για τα οποία έγραφε η Σόνταγκ 12 χρόνια πριν. Μέσα από την αφήγηση της Σόνταγκ μπορούμε να αναγάγουμε τις θεματικές που θίγει στη δική μας καθημερινότητα.

Κατά πόσον η εικόνα είναι ικανή, αν είναι ικανή να μας αποτρέψει από τη βία και κατά πόσο μας παρακινεί; Τελικά, η οποιασδήποτε εικόνα μπορεί να αποδόσει την πραγματικότητα; 

 

Ακολούθησε το pluralism.gr στο Instagram για αποκλειστικό περιεχόμενο!