«Οι Άθλιοι» του Βίκτωρ Ουγκώ

Pluralism / Αυγ 03, 2017

Γράφει η Δέσποινα Λάνου

Ένα από τα δημοφιλέστερα μυθιστορήματα όχι μόνο του 19ου αιώνα, αλλά διαχρονικού χαρακτήρα είναι «Οι Άθλιοι» του Βίκτωρ Ουγκώ.

Η έννοια της αθλιότητας για τον συγγραφέα χρήζει πολλαπλών αναλύσεων, έτσι με κεντρικό πρόσωπο τον κατάδικο Γιάννη Αιγιάννη, ο οποίος είναι μόνιμα κατάδικος επειδή έκλεψε μια φρατζόλα  ψωμί στήνεται το κέντρο γύρω από το οποίο εκτυλίσσεται όλη η ιστορία.

Ένα έργο γραμμένο στην πνευματική  ωριμότητα του Ουγκώ ,που  ωστόσο είναι πάντα προσιτό στον αναγνώστη, διότι εμπεριέχει αλήθειες διαχρονικές. Ένα βιβλίο, που θέτει στο επίκεντρο τον άνθρωπο, το λαϊκό στρώμα που ανάλογα με τις ανάγκες του κοινωνικού γίγνεσθαι αλλάζει, μεταμορφώνεται. Η ηθική, η έννοια του καλού και του κακού, η πολιτική και η ιστορία της Γαλλίας θίγονται εκτενώς σε ένα από τα σημαντικότερα έργα της παγκόσμιας λογοτεχνίας. Ένα βιβλίο που η δράση του διαδραματίζεται το 1815 κατά προσέγγιση και που παρουσιάζει μέσα από τους ήρωες του τις πολιτικές -κοινωνικές συνθήκες μιας ταραγμένης περιόδου, αλλά και το πως το καλό ενέχεται στο κακό και αντιστρόφως.

Το βιβλίο υπάρχει και σε εκδοχή ταινίας.

Ακολούθησε το pluralism.gr στο Instagram για αποκλειστικό περιεχόμενο!