«Γλυκιά Ζωή»: Η κλασική ταινία του Φελίνι

Pluralism / Απρ 26, 2018
Γράφει η Δέσποινα Λάνου
 
Η πιο διάσημη ταινία του Φελίνι  «Γλυκιά Ζωή» στα ιταλικά «La dolce vita » αποτελεί σημείο αναφοράς στον παγκόσμιο κινηματογράφο,  τόσο γιατί μας εισάγει στα ενδότερα της ιταλικής κινηματογραφικής βιομηχανίας, όσο και  γιατί έχει εμπνεύσει ποικιλοτρόπως τον χώρο της μόδας. 
 
Η ταινία παρουσιάζει τη ζωή ενός δημοσιογράφου, ο οποίος είναι υπεύθυνος δημοσίων σχέσεων και έχει αναλάβει την ξενάγηση μιας διεθνούς σταρ. Γίνεται μια ξενάγηση στον κόσμο του κινηματογράφου και της υψηλής κοινωνίας της Ρώμης, στη δεκαετία του 60.
Μέσα από την ταινία βλέπουμε να πραγματεύεται το  χρονικό μιας παρακμής. Η παρακμή αυτή εντοπίζεται σε πολλά επίπεδα στη ζωή ενός ανθρώπου. Η  πτώση της αξιοπρέπειας, η κάθοδος στην κόλαση, οδηγούν σε μία αμοραλιστική στάση ζωής που πέρα από το αλκοόλ και το σεξ οι ηθικές αξίες δεν έχουν καμία θέση.
 
Τότε, η λύτρωση μπορεί να επέλθει μέσω της αυτοκτονίας.
Η ταινία  μυθοποιήθηκε , έγινε κοινωνικό φαινόμενο και  έχει επίσης κερδίσει τον Χρυσό Φοίνικα στο Φεστιβάλ Καννών και ένα Οσκαρ.
 
Η ασπρόμαυρη κινηματογραφική ταινία του 1960 σε σενάριο και σκηνοθεσία του Φεντερίκο Φελίνι και με πρωταγωνιστές τον Μαρτσέλο Μαστρογιάνι, την Ανούκ Αϊμέ, την Υβόν Φουρνό, την Ανίτα Έκμπεργκ και τον Αλαίν Κούνυ έχει αποκτήσει επάξια μια θεση στις κλασικές ταινίες του παγκόσμιου κινηματογράφου.

 

 

Δείτε το τρέιλερ της ταινίας:

Ακολούθησε το pluralism.gr στο Instagram για αποκλειστικό περιεχόμενο!