«Αγαπημένε» μου ρατσιστή, είσαι βλάκας!

Pluralism / Φεβ 11, 2017

Τι σημαίνει ρατσισμός;

Ρατσισμός είναι μία ιδεολογία η οποία εκφράζει ότι όλοι οι άνθρωποι δεν είναι ίσοι μεταξύ τους, εξαιτίας της διαφορετικότητας τους, άρα και δεν έχουν ίδια δικαιώματα. Το πως ορίζεται κάποιος άνισος μπορεί να είναι εξαιτίας της θρησκείας του, της εθνικότητας του, της φυλής του, ακόμη, όμως και για τις σεξουαλικές τους προτιμήσεις. ΌΧΙ μόνο αυτά, βεβαία. Μπορεί να κάποιος άνθρωπος σε πιο ρευστά πλαίσια να δέχεται κάποια μορφή ρατσισμού, εξαιτίας ενός οποιουδήποτε ξεχωριστού χαρακτηριστικού του που τυγχάνει, ωστόσο, τη συγκεκριμένη στιγμή, στη συγκεκριμένη μάζα να είναι ιδιαίτερο. Κάπως, έτσι γεννιέται ο φασισμός και ο εθνικισμό, ναζισμός.

 

Σε θεωρητικό επίπεδο αυτό λέγεται ρατσισμός. Πρακτικά; Σημαίνει, χυδαία συμπεριφορά και προκατάληψη, αλλά ας τα πάρουμε ένα-ένα. Ποιός ορίζει, τί είναι τι και ποιός είναι ποιος; Τι σημαίνει φυλετική, εθνική ανωτερότητα; Μα αναρωτιέμαι.....όλοι μας σε κάποια χώρα δεν είμαστε οι « ξένοι » τι σημαίνει αυτό; Πως ξαφνικά, επειδή φύγαμε από τα όρια της πατρίδας μας συνήθως για λόγους εργασίας, γίναμε κατώτεροι σε ένα άλλο κράτος λόγω μειοψηφίας ;;  Δεν θα ήταν θεμιτό να κατονομάσουμε κράτη και λαούς,έτσι το εφαρμόζουμε σε μια  καθολική διάσταση. Δεν έχει σημασία, εάν αυτός που φεύγει είναι ο μακρινός Μεξικανός που πάει στην Αμερική ή ο Έλληνας που λόγω κρίσης πάει στο εξωτερικό ή η οποιασδήποτε εθνικότητα και που πάει. Συγκυριακές είναι αυτές οι καταστάσεις. Όταν, η εργασία και η συμπεριφορά του εκάστοτε απέναντι στο κοινωνικό σύνολο είναι ευπρεπής  γιατί πρέπει να είναι κατακριτέος, εάν οι σεξουαλικές του επιλογές είναι διαφορετικές ;

Δεν με αφορά, να μιλήσω και να πω το τάδε κράτος,η τάδε θρησκεία, ο τάδε άνθρωπος αλλά να αποδείξω την αχρηστία της ιδέας. Μπορείς να απορρίπτεις ένα άνθρωπο, επειδή δεν έχετε κοινά σημεία αναφοράς, ωστόσο αναρωτιέμαι απορρίπτεις κάποιον επειδή είναι μουσουλμάνος,βουδιστής, χριστιανός, άθεος απλά επειδή πιστεύει σε κάτι διαφορετικό;  Δεν έχει να κάνει με γεωγραφικά όρια εντός ή εκτός, η ιδέα του ρατσισμού δεν μπορεί να σταθεί πραγματικά, γιατί μόλις περάσουμε τα σύνορα της χώρας μας, γινόμαστε ξένοι και αυτό ισχύει σε όλο το κόσμο.  Τυχαία, γεννιόμαστε σε οποιοσδήποτε γεωγραφικός μήκος και πλάτος σε αυτήν τη γη,όλοι διαφέρουμε μεταξύ μας και όλοι είμαστε ίδιοι.

 

 

Ακολούθησε το pluralism.gr στο Instagram για αποκλειστικό περιεχόμενο!